Perspektiv

QA med Wiktor Jezierza-Szteyner og Frederik Vahlgren. Redigering: Elisabeth Frimurer

23. februar 2022

"Tanken er at skabe en relaterbar podcast for jurastuderende og yngre jurister"


"Med podcasten er der frit slag i frikadellen til at tale om alt og ingenting, og der er god mulighed for at gå til vaflerne i alle de gode historier, som vi ved, at studerende og jurister har", fortæller de to jurastuderende Frederik Vahlgren og Wiktor Jezierza-Szteyner, der står bag podcasten Legalt.


Mød Wiktor Jezierza-Szteyner og Frederik Vahlgren, der står bag podcasten Legalt.

Hvad er tankerne bag podcasten Legalt?

Tanken er at skabe en relaterbar podcast for jurastuderende og yngre jurister, hvor hverdagen på jurastudiet afspejles i vores samtaler og forhåbentlig genkendes hos lytterne.

Legalt er en podcast, der er lavet af to studerende, og som har hovedmålgruppen jurastuderende i hele landet. Derudover henvender podcasten sig også til jurister, unge og ældre, som overvejer at starte på jurastudiet. Vores mål er at invitere en masse spændende gæster, som bl.a. kan vise, at jurastudiet har meget mere at byde på end de tunge bøger. Derudover er det vigtigt for os at holde humøret højt og fortælle en masse sjove og måske også pinlige historier forbundet med studiet. Oven på corona-pandemien, hvor de studerende været nødt til at leve online de seneste to år, håber vi på, at Legalt kan være med til at genstarte det sociale liv på universitetet og vise den brede vifte af faglige og sociale muligheder, som jurastudiet tilbyder.

Hvordan kom I på idéen?

Egentlig var det ikke vores egen idé at starte en podcast til jurastuderende. Vi har begge en baggrund i studenterforeningen ELSA. I ELSA Odense, altså på SDU, havde en lille gruppe startet en podcast kaldet ELSA Talks, og da de ikke længere kunne finde tid til det, rakte vi ud og viste interesse i at overtage den. Vores tanker om podcasten ændrede sig lidt hen ad vejen, og vi valgte at starte vores eget. Podcasten er for alle, og vi var nervøse for, at nogle ville vælge den fra, fordi de troede, at det kom til at handle om ELSA og kun ELSA.
Den ”oprindelige” podcast var mere faglig og seriøs end det, som vi ønskede at lave. Vi er to gode venner, som mødte hinanden ret tidligt på studiet og har gennem vores studietid gjort os en masse erfaringer, hvilke vi også fortæller om i det første afsnit. Én af tingene, som vi har til fælles, er at kunne snakke meget og om alt. Med podcasten er der frit slag i frikadellen til at tale om alt og ingenting, og der er god mulighed for at gå til vaflerne i alle de gode historier, som vi ved, at studerende og jurister har.

Vi har begge holdninger til det meste, og de er ikke altid ens. Derudover kan vi godt lide at dele historier og erfaringer med andre, og siden vores venner og familiemedlemmer efterhånden har hørt det meste, vil vi gerne bringe disse videre til andre. Ligesom at vi godt kunne tænke os blive klogere på nogle andre mennesker fra ”juraens verden” og måske inspirere lytterne – om ikke andet være et underholdende indslag til et ellers meget konservativt og seriøst miljø.

Derudover er det ikke en hemmelighed, at podcast-industrien har oplevet en kæmpe vækst over de seneste år, hvorfor vi ser mange gode muligheder i at lave en podcast. Gennem vores frivillige foreningsarbejde på studiet og et bredt socialt liv har vi ligeledes skabt et netværk bestående af mange spændende personligheder (synes vi selv i hvert fald), som vi gerne vil præsentere for vores lyttere.
Der er virkelig mange podcasts derude, men når man tænker over, hvor glade jurister er for at tale, er der forbavsende få podcasts for jurister og jurastuderende. Dem, der er, handler oftest om ét område af juraen eller bliver meget faglige. Det er skønt med en skarp podcast om GDPR eller skatteret, når man læser op eller skal have genopfrisket noget, men det er ikke ligefrem Datatilsynets podcast, man sætter på, når man har tømmermænd eller bare er lidt uoplagt.

Hvad drømmer I om, at Legalt kan bidrage med?

Udefra kan det måske godt virke lidt selvpromoverende, og det kan det jo ikke undgå at blive, når vi er det gennemgående element. Men vi kan godt indrømme, at vi ikke har startet Legalt for at lande et fedt job eller for at komme på Kaius.dk. De lytter allerede med hos Gorrissen Federspiel og Bech-Bruun…

Legalt kan forhåbentlig blive et sted, hvor nogle af de tanker, som mange studerende går med, kan blive luftet. Der er sket mange ting bare på de år, hvor vi har læst, men der er jo generel høj mistrivsel på jurastudierne, og noget af det vi selv har nydt godt af er, at vi altid har kunnet være ærlige med hinanden – om det handler om karakterer, problemer med faget eller problemer med kærligheden.

Ved at snakke ærligt med vores gæster kan vi forhåbentlig italesætte nogle ting, som andre er nervøse for at snakke om med studiekammerater eller kolleger. Vi håber samtidig, at vi kan få folk til at grine over, hvor absurd den juridiske verden og måske i særdeleshed jurastudiet af og til er.

Wiktor Jezierza-Szteyner

Jurastuderende på 10. semester og i gang med at skrive speciale. Ved siden af specialet følger jeg mit sidste fag, som er erhvervs- og selskabsret. Derudover arbejder jeg som Legal Trainee hos Accura, hvor jeg skal fortsætte som fuldmægtig efter sommeren. Jeg kommer oprindeligt fra Polen og kom til Danmark, da jeg var 11 år gammel. Jeg er kendetegnet ved rødt hår, rødt skæg – og at jeg snakker for meget.

Frederik Vahlgren

Jurastuderende på 10. semester og i gang med specialet. Ved siden af det arbejder jeg på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med GDPR. Derudover er jeg frivillig i Gellerupparkens Retshjælp og President for ELSA Denmark. Jeg skal i løbet af foråret også deltage i Nordisk Procedurekonkurrence som en del af holdet fra Aarhus Universitet – det bliver, for at sige det på bedste SKAM-norsk, dritkul.

Hvordan laver man en podcast? Tag mig med trin for trin

1. Find en hostingside. Når man har fundet på en ide eller koncept, skal man finde en hostingside. Der findes masser af dem på internettet, nogle gratis og andre ikke. På hostingsiden uploader man alle sine episoder, hvorfra de bliver viderefordelt til de platforme, som man har tilknyttet (fx Spotify, Apple Podcast mv.)

2. Skaf udstyr såsom mikrofoner. Disse kan købes på fx på nettet og tilknyttes ens computer via USB-stik. Vil man have en bedre kvalitet af sine optagelser, skal man finde et lydstudie med professionelt udstyr, som man fx bruger til at lave radio.

3. Hent et redigeringsprogram. Foruden udstyr og en hostingside skal man have et program til redigering af lydfiler. Vi bruger et gratis og meget simpelt program ved navnet Audacity. Her kan man meget nemt og hurtigt indsætte sin intro/outro, klippe og redigere i optagelsen.

4. Udgiv.

Vi er selv i den heldige situation at kunne være en del af Aarhus Studenterradio. Det betyder, at vi har adgang til et professionelt studie med mulighed for også at lave live-radio. Studenterradioen har også styr på hosting, hjemmeside og er generelt fyldt med spændende og dygtige mennesker, som altid er behjælpelige, hvis vi har brug for det. Alt dette gør selvfølgelig vores job meget nemmere, og det er vi også meget taknemmelige for.

Hvilke podcasts lytter I selv til?

Wiktor: Jeg ser meget YouTube og lytter derfor især til podcast med video heriblandt Impaulsive, og The Joe Rogan Experience, det gamle Mads og Monopolet og det nye Sara og Monopolet kører også derhjemme ret tit.

Frederik: Jeg lytter til MANGE forskellige podcasts. Man vil nok kunne høre, at jeg har lyttet til Monte Carlo/Her Går Det Godt i mange år. Ligesom Wiktor hører jeg Sara og Monopolet, og jeg er glad for at lytte til et par af DR’s podcasts. Jeg er også bidt af cykelsport og lytter til Veloropa, Radio Tour og Forhjulslir. Jeg er single og bor alene – så jeg får hørt en del podcasts.

Har I gode råd til andre med podcast-drømme?

Vi sidder jo ikke her og afslører ”statshemmeligheder” til en mulig konkurrent. Spøg til side, så må rådet vel være: Just do it! Ingen grund til at vente. Begynd allerede i dag. Internettet er en guldmine for vores generation, og man kan på ingen tid lære en hel masse. Du kan lære alt om at lave, markedsføre og udgive podcasts på et par dage ved at læse artikler på internettet.

Det er selvfølgelig vigtigt at nævne, at det hele er en proces, og man lærer hen ad vejen. Vi er store fortalere for ”learning by doing”. Vi har en masse udfordringer, og det handler bare om at prøve sig frem, både ift. styring af programmer, selve udstyret og markedsføringen. Så sent som ved vores allerførste afsnit brugte vi over en time på at fixe en udfordring, da mikrofonerne ikke virkede ordentligt og havde en masse baggrundsstøj. Vi er ikke stærke i det tekniske, og det er ikke ligefrem noget, vi fik undervisning i til strafferetstimerne. Det handler om at prøve sig frem, ind til man finder en løsning. Vi anede intet om at lave en podcast, men som med den store formueret har vi vovet os ud i det, og nu er det jo kun op til lytterne, om vi består.


Vil du lytte til Legalt?

Lyt til Legalt lige der, hvor du normalt hører podcasts.