Studieliv

QA med tutorer fra CBS. Redigering: Nanna Bachmand Jensen

18. august 2023

Mød dem, der står bag studiestart 2023 på CBS


Introugen for nye jurastuderende nærmer sig med hastige skridt, og bag denne uge ligger hvert år mange timers arbejde og forberedelse. Kaius har taget en snak med nogle af de studerende, der står bag årets studiestart på Copenhagen Business School. 

Her møder du Sebastian, Thomas og Tobias. Sebastian og Tobias starter på 9. semester og Thomas på 7. semester. Læs med når de fortæller om deres egen studiestart, gode råd, og ikke mindst hvad man skal glæde sig til som ny studerende på erhvervsøkonomi og jura. 


Kan du fortælle om din egen studiestart? 

Sebastian: Jeg startede i 2019, hvilket vil sige, at det var før CBS indførte nye retningslinjer for studiestarten på hele universitetet, blandt andet med rustur og mulighed for private virksomheder at sponsorere studiestarten. Jeg tror dog ikke, at dette betyder, at min studiestart var bedre eller dårligere end studiestarten de seneste par år, bare anderledes. Den foregik over 1,5-2 uger og var nok med mere “tryk på” end nu ift. fest og alkohol, men på den anden side var man sammen med sine nye medstuderende i en længere periode nu, hvilket jeg personligt godt kunne lide.

Thomas: Min egen studiestart var i høj grad præget af Covid-19, da jeg startede i 2020, og vi var derfor delt meget op i løbet af ugen samt store dele af første år. På trods af dette havde jeg stadig en fantastisk introuge, hvor jeg mødte mange af dem, jeg er venner med i dag. Det var en hård uge med mange nye indtryk, der skulle bearbejdes samtidig med, at jeg også forsøgte at snakke med så mange af mine medstuderende som muligt, så da ugen var overstået var jeg godt udmattet, men det var en fantastisk tid.

Tobias: Min studiestart var noget anderledes end den, der er i dag, da det var inden CBS' studiestartsreform. Jeg havde derfor både introtur og program efterfølgende, det varede næsten 14 dage dengang. Det var en super fed tid, hvor jeg også mødte nogen af mine bedste venner. Det var også vildt hårdt både det at være i gang mere eller mindre konstant i 14 dage, men jeg ville ikke have været det foruden.


Sebastian Pinstrup

  • 25 år gammel
  • Starter på 9. semester (Cand.merc.jur) efter sommerferien på CBS 
  • Sebastian har boet tre år i Belgien

Hvad er dit bedste minde?

Sebastian: Mit bedste minde fra studiestarten er faktisk fra de sidste momenter på den sidste dag, da vi skulle tage afsked. Jeg kan huske, at meget af den faglige og sociale nervøsitet jeg havde haft inden starten på studiestartsforløbet, var blevet erstattet af en spænding og en følelse af parathed på at begynde livet som universitetsstuderende. Jeg følte mig klædt på til studiets rigtige start.

Thomas: Det er svært at vælge ét specifikt minde, men jeg tror det bedste minde er den introugen i sig selv. Den måde hvorpå, at alle lynhurtigt faldt i snak med hinanden, og man blev rystet sammen. Der var ingen fordomme, ingen sure miner. Vi var der for at lære hinanden og studiet at kende, og have det sjovt og det lykkedes.

TobiasDet må have været vores gallafest den sidste dag. Det var ligesom om, at vi var faldet lidt mere til ro, og var blevet trykkere i hinandens selskab, hvilket gjorde det til en kanon aften og fest.

Thomas Winther Andreasen

  • 23 år gammel
  • Starter 7. semester (Cand.merc.jur) efter sommerferien på CBS
  • Thomas har en gang brækket armen på Hvidovre Station

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du startede på jurastudiet?

Sebastian: Hvorfor de forskellige juridiske fag bliver undervist i netop den rækkefølge de gør, og hvordan de spiller sammen gennem studiet.

Thomas: At der er meget lidt interaktion mellem underviser og studerende, og hvor stor forskellen er fra gymnasie til universitet.

TobiasAt man ikke behøver at læse alt i pensum, nogle gange er det okay at skimme tingene og gå til forelæsning. Især hvis man ikke får noget ud af det man læser.

Hvorfor ville du gerne have vidst det?

Sebastian: Det er ikke fordi, det er alfa og omega for at kunne klare sig gennem studiet. Det er heller ikke noget, som jeg synes, der skal bruges yderligere tid og energi på i løbet af studiestarten, men det større perspektiv og samspillet mellem fagene er noget jeg fik mere på bagkant – hvor jeg i bagklogskabets lys gerne ville være bedre til at kunne gennemskue før.

Thomas: I modsætning til folkeskolen og gymnasiet, så er underviserne her altså ikke din ven. De kommer for at undervise os, og svare på de spørgsmål til pensum vi nu engang måtte have, men så er det også det. Langt størstedelen kan ikke et eneste navn i salen. I vores tilfælde, hvor vi har quarter struktur (2 fag ad gangen på 8-10 uger og så eksamen), så ser man sin forelæser i de 8-10 uger, og så aldrig igen.

Når man i mange år har været vant til at have en klasselærer igennem flere år, og lærere i minimum et år. Så kan det være en omvæltning at skulle vænne sig til lige pludselig at sidde i et stort forelæsningslokale med +150 mennesker. For mit vedkommende skulle jeg bruge tid på at vænne mig til, hvor selvstændigt det er. Der er ikke nogen der tjekker om du har lavet dine ”lektier” der er ikke gruppearbejde og afleveringer på samme måde. Det er alt i alt bare en helt ny måde at lære på.

TobiasJeg læste alt til at starte med også selvom, at jeg ikke fik noget som helst ud af det, tværtimod blev jeg mere frustreret end klogere.

Tobias Blæsild Dinesen

  • 25 år gammel
  • Starter på 9. semester (Cand.merc.jur) efter sommerferien på CBS 
  • Tobias var byrådsmedlem på Lolland de første to år af studietiden

Hvad er dit bedste råd til nye studerende?

Sebastian: Det har helt klart gjort mit studieliv nemmere, mere motiverende og generelt bedre, at jeg har lagt en indsats i den sociale del af studiet. Dette er fx ved at deltage til hele studiestarten, men også efter endt studiestartsuge ved at gøre brug af de begivenheder vores studenterforening har tilbudt, og noget så simpelt som at møde op til næsten alle forelæsninger. Dette har medført, at jeg har fået et stærkt netværk på tværs af årgange på studiet, hvilket giver en følelse af, at der altid er et sted at gå hen, hvis studierne slår fra sig.

Thomas: Kom i introugen, og engager dig i introugen. For langt de fleste er det i introugen, at de lægger fundamentet for resten af studiet, for det er både her man lærer om studiet, men også møder alle sine studiekammerater. Hvis man fra start har en tryg base og nogle gode relationer på studiet bliver det hele bare meget nemmere.

Det er også en god ide ikke kun at lære sine medstuderende at kende, men også vejlederne eller andre fra de ældre årgange. De kan ofte give gode råd til, hvordan man klarer sig igennem fag eller lign. Så helt sikkert også et råd herfra, at skabe sig så stort et netværk som muligt, det skader aldrig.

Det har personligt hjulpet mig meget, at jeg har haft et netværk på de ældre årgange også.

TobiasTag det nu med ro, man har hverken travlt med at få det vildeste studiejob, eller få 12 i snit. Mindre kan i mange tilfælde være bedre. Samtidigt er det vigtigt at gøre noget ud af de sociale relationer, det bliver meget sjovere, bedre og nemmere, når man har gode relationer med dem, man studerer med på tværs af årgange.

Hvad skal man glæde sig til som ny studerende på dit fakultet?

Sebastian: For det første har HA(jur.) et rigtig godt fagligt miljø, som virkelig klæder de studerende på til livet efter studiet. Det er ingen hemmelighed, at arbejdspladser generelt er imponerede og tilfredse med det faglige niveau, vi kommer ud på arbejdsmarkedet med. Derudover har studiet en stærk studenterforening, hvor der er tilbud til både den faglige og sociale del af studiet. Det sociale fællesskab er generelt rigtig stærkt, hvilket både giver gode venskaber, men også et godt personligt netværk og en inklusion på tværs af vennegrupper og årgange på hele studiet.

Thomas: Man skal glæde sig helt vildt til at blive en del af et fabelagtigt studie, hvor både fagene og menneskerne er fantastiske. Der er et virkelig stærkt fællesskab på tværs af årgangene på studiet, som vores studenterforening Foreningen af Erhvervsjurister er med til at skabe. Der er både en masse sociale arrangementer, men også faglige, så der er noget for enhver!

TobiasSammenholdet på tværs af årgangene. HA(jur.)/CM jur. kan noget helt særligt, især med hjælp fra vores studenterforening Foreningen af Erhvervsjurister og deres mange arrangementer. Man skal også glæde sig til når man når det punkt, hvor man bliver opslugt af et juridisk eller økonomisk emne, det er der, hvor man virkeligt alt det hårde arbejde giver mening.

Hvorfor valgte du at blive tutor/koordinator?

Sebastian: Jeg har været en del af studiestarten siden 2020, og min motivation for at søge som tutor har nok ændret sig, som jeg er kommet længere på studiet. Jeg har fundet ud af, hvor det giver mening at ligge sin energi, hvad man skal være opmærksom på som ny studerende, hvilke bekymringer og overvejelser man kan vente med at tænke over, hvordan man skruer en hverdag som studerende sammen, og hvad der skal til for at ende i de forskellige type studierelevante job vi har mulighed for at få.

Thomas: Lige siden min første dag på CBS, har jeg vidst at jeg ville være tutor. Det var helt vildt fedt at se det sammenhold som mine vejledere havde, og jeg vidste med det samme, at jeg også ville være en del af det. Jeg er nu vejleder for tredje gang, og jeg har nydt det hver eneste gang. Det er en fantastisk måde at lære en masse nye mennesker at kende på tværs af årgange, men også ens egen årgang. Derudover er det virkelig fedt at få lov til at videregive min passion for det her studie til de nye studerende.

Tobias: Jeg brænder virkeligt meget for, at der er et godt studieliv på HA/CM (jur.), og jeg synes det er sindssygt vigtigt, at man får en god start på studiet, det ville jeg gerne være med til, og derfor søgte jeg.

Hvordan forbereder I jer?

Sebastian: Thomas, Tobias og jeg er gode venner uden for studiet, hvilket utvivlsomt gør det nemmere, at vi taler, skriver og bruger rigtig meget tid sammen for at planlægge og koordinere studiestarten. Vi har et stærkt hold guides inddelt i grupper på de enkelte aktiviteter i løbet af, og op til studiestarten, hvor 1. års guider oplevelse af aktiviteten og gamle erfaringer bruges til at optimere studiestarten.

Thomas: Vi koordinatorer har forberedt os siden starten af året, hvor vi havde vores første møde, og siden marts måned har vi forberedt os sammen med hele vejledertruppen. Vi går meget op i, at vi alle i truppen har det godt sammen, og vi er trygge i hinandens selskab. Derfor går meget af forberedelsestiden på at være sociale sammen. Der går således ikke én uge i ferien, hvor der ikke er mindst et par stykker, der laver noget sammen.
Det hele er dog ikke kun sjov og ballade. Alle vejledere får også ansvar for at en række forskellige ting til intro, som de skal forberede. Det kan være et oplæg, en aktivitet eller noget helt tredje. På den måde er alle også en del af forberedelserne til intro.

TobiasVi har efterhånden bygget et forberedelses-/klargøringsforløb op, som starter med os koordinatorers ansættelse i januar og strækker sig frem til august, hvor vi har en fast forberedelsesdag fredagen inden intro begynder. Det forløber sig sådan, at vi i starten fokuserer på det interne forhold i truppen, og får rystet os godt sammen, herefter ligger fokus på alt det praktiske, hvor alle guider har deres eget ansvar for dele af programmet i mindre grupper. Det gør vi så frem til 1. august, hvor vi har sat en intern deadline, hvor vi i fællesskab løber alt igennem og laver justeringer, hvor der er behov.

Hvad kan man forvente af studiestarten i år?

Sebastian: Studiestarten i år kommer til at give de nye studerende de bedst mulige værktøj til at starte livet som studerende ved aktiviteter og oplæg. Studiestarten vil have fokus på en faglig introduktion for at give en fornemmelse for, hvad man går ind til som studerende. Samtidig vil der forsøges at skabes et socialt fællesskab i mindre og større grupper, så der opstår en motivation hos de studerende for at deltage i studielivet.

Thomas: Man kan forvente et virkelig fedt program, hvor der er plads til at have det sjovt og lære hinanden at kende, men også ”faglige” aktiviteter og oplæg, der giver en god introduktion til, hvad HA(jur.) er. Der er altså en god blanding af det faglige og sociale, således at de nye studerende også er klædt godt på til at starte rigtigt på studiet.

Det bliver også en hård uge med mange nye indtryk og en masse ny information, men det bliver en rigtig fed uge. Så som jeg skrev tidligere: Duk op, hav det sjovt, og engager dig, så får du den bedste tid.

TobiasMan kan forvente en gennemarbejdet studiestartsuge, som giver mulighed for at få en introduktion til studielivet på HA(jur.), herunder de faglige og sociale aspekter. Man kan også forvente at møde en gruppe guider, der virkeligt brænder for studiet og for at give nye HA(jur.)-studerende den bedst mulige studiestart.