Perspektiv

Tekst: Cecilie Uhre. Foto: Dan Poulsen. Redigering: Elisabeth Frimurer

11. juni 2021

Christian Hjortshøj vil give advokatbranchen et digitalt puf fremad


BEMÆRK: Artiklen er fra 2021: Specialeprisvinderen fra 2021 kigger fremad og forsøger at få advokatbranchen til at forholde sig til udfordringerne, der er i forbindelse med beskatning af data. Lige nu arbejder han deltid i et advokatfirma, og så er han sammen med en virksomhedspartner ved at give deres egen virksomhed luft under vingerne. Christian Hjortshøj tror på, at advokatbranchens fremtid skal tapetseres med ’digitalitet’, og han vil være en del af det arbejde.


Vinder af Karnovs Specialepris 2021: Christian Hjortshøj

Jeg møder Christian Hjortshøj på Kongens Nytorv. Midt i Københavns morgenkaos af biler, cykler og folk i jakkesæt går vi mod Nyhavn og finder en bænk i en solplet. Vi skal tale om ham, hans speciale, og hvad der driver ham fremad. For Christian Hjortshøj er hele tiden på vej frem. Han arbejder i en stilling på deltid som advokatfuldmægtig hos Aumento Advokatfirma, men arbejder ved siden af på fuldtid i sit eget nyopstartede firma - Juristic.

Og så har han lige vundet dette års specialepris i forbindelse med Karnovs Skattepris med et speciale, der sætter fokus på nogle af de udfordringer, skattemyndighederne til dels allerede står overfor nu, men i hvert fald også vil møde i fremtiden.

“Lige nu er jeg advokatfuldmægtig på deltid. Jeg ser mig selv som jurist, men det er også megaspændende at være iværksætter. Jeg håber at kunne lave en kombination”, siger Christian Hjortshøj, da jeg spørger ind til, om hans fremtid ligger i opfindelserne eller i juraen.

Et vinderspeciale

At det lige blev et speciale i jura, som Christian Hjortshøj skulle vinde en pris for, er ret tilfældigt. For han har aldrig haft og har stadig ikke en større forkromet plan for, hvad han skal. Da han var yngre, havde han både forfatter-, journalist- og pilotdrømme. Og lige op til ansøgningsfristen for optagelse på uddannelser gik han og tænkte på at læse International Business på CBS.

“Jeg har det, som om jeg bare ender der, hvor jeg flyder hen. Jeg ville helt vildt gerne have en fed origin story. Men det har jeg altså ikke”, siger han.

Men jura blev det. Måske fordi en daværende bekendt foreslog det, måske fordi erhvervsret i gymnasiet var et af de fag, han syntes var særligt interessant. Og i december 2019 afleverede han så det speciale, der har vundet specialeprisen i år.

Et speciale, der sætter fokus på beskatning af data, og hvor dårligt rustet den juridiske branche er i forhold til den kæmpe rolle, som data kommer til at spille i fremtiden og til dels allerede spiller i dag.

“Hvordan skal skattemyndighederne - med al respekt - have kompetencer til at sidde og værdisætte ting, som de ikke ved noget om? Et er, hvis det er et tangible aktiv eller et aktiv, som vi har en masse afgørelser på allerede, hvor man kan se, hvordan det er blevet beskattet før, for i de tilfælde har vi eksisterende praksis. Men hvad gør man med data? Det er der ikke rigtig nogen praksis omkring på området”, siger Christian Hjortshøj om problematikken, han tager op i sit speciale.

I specialet forsøger Christian Hjortshøj at undersøge, hvordan digitale immaterielle aktiver som data kan værdisættes og beskattes. For i den digitale verden er netop data noget af det, der tjenes flest penge på.

“Hvordan tjener Facebook penge? Det gør de på annoncer. Men de annoncer er baseret på data. Så data må jo repræsentere en værdi. Hvordan opgør man den værdi?” spørger han og fortsætter:

“Da jeg startede på mit speciale, var der ikke nogen praksis, og det, mener jeg, stadig ikke rigtigt der er. Der findes eksisterende metoder til værdiansættelse, men de er ikke tilpasset data. Jeg forestiller mig, at man i en eventuel konkret situation vil værdiansætte lidt i blinde”.

Den bedste måde at værdisætte data, ifølge Christian Hjortshøjs speciale, er at basere værdiansættelsen på den fremtidige indtjening, og det gøres bedst med DCF-modellen (Discounted Cash Flow), som bl.a. er brugt i stigende grad i forbindelse med værdiansættelse af ejendomme.

Selvom Christian Hjortshøj er kommet frem til, at denne eksisterende model kan fungere i forbindelse med data, er der stadig flere væsentlige uløste udfordringer. Blandt andet at data er meget følsomt overfor små ændringer og er særligt variable, og det kræver, ifølge Christian Hjortshøjs egen konklusion, at der stilles større dokumentationskrav, hvis det skal kunne fungere.

Et andet stort uforløst spørgsmål er, hvad der sker, hvis dataen bliver slettet ved en fejl, eller hvis dataen bliver videresolgt, men har været ulovligt indhentet.

“Hvad hvis du kommer til at slette en masse data, skal du så betale skat, fordi din backup også er røget? Du har jo afstået det, så du skal teknisk set beskattes, men det var jo ikke med vilje. Det kan jo være en meget stor byrde. Hvis din data eksempelvis er blevet 10 milliarder kroner værd, men da du startede, var det intet værd. Så er det jo en stor byrde at skulle beskattes på grund af en fejl”, siger han.

Specialet har altså blot prikket et lille hul i den kæmpe ballon af eventuelle udfordringer, data som aktiv medfører. Blandt andet kan problemerne med værdiansættelse og dokumentation ifølge Christian Hjortshøj føre til risiko for hvidvask, skatteunddragelse osv. Heldigvis er der fokus på det hos både regeringen, EU og organisationer som OECD, skriver han i specialets konklusion, der ender med disse ord:

“Forhåbentligt vil disse problemstillinger forbedres i takt med udbredelsen, men indtil videre illustrerer de, at den digitale økonomi medfører forandringer - og at disse vil presse de nugældende regimers fleksibilitet”.

Skat vedrører os allesammen

Christian Hjortshøj sidder ved siden af mig på bænken i solpletten. Han har en habitjakke, en hvid, strikket rullekrave og mørkeblå bukser på. Vi er jævnaldrende - begge to 27 år.


For mig har det ofte været problematisk nok at lave min egen årsopgørelse, hvilket også er min eneste berøringsflade med skat overhovedet. Christian Hjortshøj har vundet en pris for et speciale om skat.

Der er langt imellem de to poler. Jeg spørger ham, hvorfor han valgte at skrive speciale om skat.

“Jeg synes, skat er sindssygt spændende. Nu arbejder jeg ikke med skat længere, fordi jeg har skiftet job. Men på et eller andet tidspunkt vil jeg gerne tilbage til skat og måske endda forske i nogle skatteretlige emner. Det er sådan et komplekst område, og så er det noget, vi alle skal tage stilling til, for det er i virkeligheden sindssygt indgribende. For lige så snart du har tjent 100 kroner, ejer du dem i teorien, men så går staten alligevel ind og tager en andel af det. Det er jo bare, sådan det er. Men det er vildt indgribende, og det har store konsekvenser for både privatpersoner og virksomheder, hvis skattemyndighederne laver forkerte beregninger”, svarer han og tilføjer:

“For mig er dét det tætteste, du kommer på den rigtige jura, for det handler om afgørelser i rigtig høj grad, det handler om rettigheder og om ejendomsretten, det handler om beskyttelse af de svageste”.

Ligesom det lidt var et tilfælde, at Christian Hjortshøj endte med at læse jura, var interessen for skat også lidt én, der ligesom bare dumpede ind.

“Jeg skrev bachelor om digitalafgørelser af ejendomsvurderinger. Det valgte jeg, fordi det var og stadig er et problembarn. Ejendomsvurderinger er direkte forbundne med skat, så det var dér, jeg fik smag for det”.

På et tidspunkt før Christian Hjortshøj skulle i gang med specialet, var der så én, der nævnte for ham, at data i forbindelse med beskatning var et problem. Og det satte sig fast.

Et lille digitalt puf

Majsolen over os kaster stråler gennem de grønne blade på træerne ved bænken og danner små plamager af lys. Christian Hjortshøj har nærmest kun lige fået at vide, at han har vundet specialeprisen, men han er allerede i gang med næste projekt. Virksomheden - Juristic, som han lige nu ligger en stor del af sin energi i, og som skal give et lille digitalt puf til advokatbranchen – startede han op i begyndelsen af måneden.

“Jeg kunne ikke lade være. Hvis jeg ikke gjorde det nu, ville jeg fortryde det”, siger Christian Hjortshøj om beslutningen om at gå fuldtid i egen virksomhed ved siden af sin deltidsstilling som advokatfuldmægtig.

Idéen til Juristic udsprang blandt andet fra hans eget arbejde som advokatfuldmægtig, men også fra de betragtninger, han har gjort sig af en advokatbranche, der er lidt konservativ og helst bare gør tingene, som de altid er blevet gjort.

“Der er så mange tekniske muligheder, og der er så hård konkurrence - alligevel insisterer branchen på at gøre tingene på den samme måde, som de altid har gjort. Men på et eller andet tidspunkt er der nogen, der opfinder et eller andet smart stykke software eller noget maskinlæring eller måske endda noget artificiel intelligence, som måske kan tage 50-70 % af arbejdet. Og så har vi en konkurrence på et helt andet niveau. Vi kan allerede se det nu med eksempelvis Contractbook, LegalHero osv. De går ind og rykker på, hvordan man arbejder med jura, og de presser prisen ned på forskellige ting”, siger Christian Hjortshøj.

Juristic skal netop være en del af denne udvikling. Visionen er at skabe et analyseværktøj, der med Christian Hjortshøjs egne ord “skal fungere som en schweizerkniv”.

Redskabet skal hjælpe med det tunge arbejde med skabeloner og paradigmer, der har præget en stor del af det arbejde, han selv som fuldmægtig har lavet. Sammen med sin virksomhedspartner vil han skabe et program, der selv kan analysere og løse juridiske problemstillinger.

“Det er et analyseværktøj, hvor du selv taster lovene, regler, konsekvenser, risici osv. ind. Du programmerer den altså selv, men så løser den resten automatisk. Vi har bare lavet softwaren til det”, siger han og tilføjer:

“Jeg tror på, det kan revolutionere branchen. Fordi lige nu har man primært bare de her enkle paradigmeløsninger som Contractbook osv., der arbejder med, hvordan man kan lave en kontrakt hurtigere, men der er ikke rigtigt nogen, der arbejder med, hvordan man kan sætte et program til at analyserer en juridisk problemstilling for os”, siger Christian Hjortshøj.

Livet sker

Ambitioner og idéer, der skal gavne advokatbranchen, har Christian Hjortshøj masser af. Men da jeg spørger ham, hvad han drømmer om, siger han, at det gør han ikke rigtigt.

“Jeg drømmer ikke rigtigt på den måde. Jeg er meget et nu-menneske. Jeg lægger alle mulige planer, og jeg ved nok godt, at de ikke allesammen holder. Men det er bare fremad, fremad, fremad”, siger han.

Og det indkapsler ham på en måde rigtigt fint. Ikke fordi han virker som et menneske uden visioner, for han har jo både startet sit eget firma og vundet en pris for sit speciale. Men fordi det virker, som om der hele tiden kommer nye idéer til. Idéer, der skal forbedre, gøre det nemmere eller sjovere at være advokat. Idéer, der skal skubbe lidt til verden, som den ser ud lige nu.

“Jeg synes, det er vigtigt, at man anerkender, at ens liv hele tiden ændrer sig. Nogle mennesker er meget dedikerede til én ting, det har jeg respekt for. Men så er der andre som mig, der lidt havner, hvor de havner. Og jeg er glad for, hvor jeg er havnet lige nu”.

“Livet sker”.