Studieliv

Interview med Thea Lund Lillebæk, jurastuderende og Stud.Jur. hos Njord Law Firm. Redigering: Nanna Bachmand Jensen

25. april 2023

Man skal holde fast i sine hobbyer på jurastudiet


Thea er jurastuderende, men også meget andet. Hun ser jura som både blødt og omsorgsfuldt, men ærgrer sig over den afstand mellem mennesker, som det komplekse sprog, juraen er bygget op af, skaber. Derfor fylder Theas interesser og frivillige arbejde med bl.a. inklusion, demokrati, diversitet og socialt ansvar meget, når hun vælger både studiejobs og fritidsaktiviteter.

Kaius har spurgt Thea, hvordan hobbyer også styrker studiet og omvendt, og hvordan man får et hav af interesser til at gå op i en højere enhed, når man går på et af landets mest tidskrævende studier. 


Theas Blå Bog:

Navn: Thea Lund Lillebæk

Studiested: Københavns Universitet

Færdiguddannet: 2024

LinkedIn: Thea Lund Lillebæk

Studiejob(s): Stud.Jur. hos Njord Law Firm og frivillig projektarbejder hos Exitcirklen

Arbejde med rettigheder: Aktivistisk arbejde i kirke via artikler, podcasts og talks

Udgivelser: Kompendium i Selskaber og Kapitalmarked, 2022, Aspiri, podcast: 

Hvorfor startede du med at læse jura?

Jeg har altid gået meget op i sprog og formidling. Jeg har skrevet tekster, fået skriveundervisning og gået på forfatterlinjen på Grundtvigs højskole. Samtidig har jeg også en stærk retfærdighedssans og et ønske om at gøre en forskel.

 

Jeg oplever en gruppe i samfundet, som måske lettere forstår det her juridiske sprog, og jeg har det svært ved det skel mellem mennesker, som sprog kan skabe. Jeg valgte at læse jura for at blive en slags oversætter for den gruppe, som ikke har samme mulighed for at forstå "det juridiske sprog". Jeg vil hjælpe med at forklare svære ting på en let tilgængelig måde og derved nedbryde den ulighed, der opstår. Jeg føler et ansvar for at bruge den viden og forståelse for sproget og rettigheder generelt, som jeg lærer på studiet, på en meningsfuld måde. Jeg synes nogle gange det juridiske sprog kan være unødvendigt svært tilgængeligt, og det er ærgerligt.

 

Jeg er meget drevet af den sproglige del af juraen. Jeg kommer ikke som sådan fra en jura-familie. Min onkel og fætter har begge læst jura. Min mor er statsautoriseret revisor, og også arbejdet som revisor ser jeg som en slags oversættelsesarbejde, hvor hun formidler noget komplekst og svært på en nem måde, så folk forstår.

 

Jeg synes også, at jura er spændende, fordi det er kreativt. For mig er jura en slags visualisering af forskellige scenarier. En måde at se løsninger på. Jeg beskæftiger mig fx en del med religionsret, og den religiøse proces og den juridiske proces hænger sjældent særlig godt sammen, og lige præcis at løse den type abstrakte problemstillinger interesserer mig. Dertil giver jura mig mulighed for at "tage folk i hånden" og give adgang til et sprog de måske normalt ikke ellers har adgang til. En slags integration og bekæmpelse af ulighed, som forståelsen for juraen giver mig mulighed for at bidrage til. Det er jo ikke juraen alene, der bekæmper ulighed. Juraen er et redskab, og fungerer ikke specielt godt isoleret. For mig er et tværfagligt blik essentielt, hvis juraen skal være effektiv og gøre en forskel, og det er især derfor, at jeg finder det vigtigt, at man holder fast i sine hobbyer og interesser, så man kan kombinere egne styrker og fagligheder.

Du interesserer dig altså for formidling og retfærdighed, hvilke andre interesser har du?

Jeg har altid været meget kreativ. Jeg har spillet klaver i mange år. Jeg har danset og lavet rytmisk gymnastik. Det er især aktiviteter, hvor jeg skal udtrykke mig, som jeg har været interesseret i. Og så har der jo været skrivedelen. Som nævnt tidligere har jeg skrevet både poesi og noveller, og jeg kan tydeligt mærke, at mine forskellige udtryksformer (dans, klaver, mv.) har bevæget sig mere og mere over i det skrevne, hvorfor jeg også valgte at få skriveundervisning på højskolen.

Ud over udtryk og skrivning er jeg opvokset i en kristen frikirke, og man kan vel godt sige, at religion og foreningslivet derfor også er en interesse.

 

Efter gymnasiet begyndte jeg at interessere mig mere for teologi og religiøse tekster. Jeg blev nysgerrig på, hvordan den slags tekster kan læses og fortolkes. Jeg læste mange forskellige fortolkninger, og begyndte at undersøge en hel masse videnskabelige artikler. Jeg læste også tekster på flere sprog, sammenlignede dem med historiske kilder, og endte faktisk med at lave en hel blog, om det jeg fandt frem til.

 

Bloggen blev en vigtig del af min egen udvikling og mit mod til at stille mig frem og dele min holdning og mine tanker. Jeg kan huske, at jeg snakkede med en ven om risikoen for, at det ville skade mine jobmuligheder at stå frem med min tro, hvis jeg samtidig snakkede om kontroversielle emner indenfor tro og religion (fx feministisk teologi, queer-teologi, purity culture, køn og identitet). Heldigvis spurgte min ven mig, om jeg ikke hellere ville have, at folk kender den rigtige Thea? Det ville jeg. Og det har siden betydet meget for mig at være mit eget autentiske menneske, uanset om det så koster mig en jobmulighed, eller det virker som nogle mærkelige interesser.

Jeg er glad for, at jeg valgte at fortsætte med bloggen, da det har ført til mange spændende muligheder for mig. Jeg er bl.a. blevet inviteret til podcasts og debatter, hvor det har været lige præcis mine tanker og ideer, som jeg har fået lov til at dele med et publikum. Og så har jeg lige udgivet et nyt podcastafsnit du kan finde her.


Hvordan kombinerer du alle de hobbyer med et tidskrævende studie som jura? Og kan hobbyer og jura styrke hinanden?

Det er også svært. Og jeg kombinerer det ikke fejlfrit, men jeg forsøger ikke at have et problem med at lave fejl eller være dårlig til nogle ting, da jeg tror, det gavner min egen udvikling. Jeg vil hellere lave de ting jeg kan lide at lave, og at det så ikke altid er perfekt, for det kan det ikke være med et så travlt skema.

 

Heldigvis kan jeg ofte flette mit studie og mine interesser sammen. Fx har jeg igennem mit lønnede arbejde også haft med religionsret at gøre, og en hel masse formidling. Og omvendt har jeg gennem mine erfaringer med oplæg, podcasts og blog lært en masse om formidling, som jeg kan bruge i mit juridiske arbejde og på mit studie. For mig har studie og hobby samt arbejde og hobby altid været lige vigtigt, og jeg har altid gået efter at lave ting, som jeg synes er spændende. Det er også derfor, at jeg stiller lidt høje krav til de aktiviteter, jeg vælger at fylde min hverdag ud med, for der er enormt meget, der interesserer mig, men jeg kan jo ikke nå alt. Derfor er jeg nødt til at mærke, om jeg er passioneret, og om jeg virkelig synes, det er spændende.

Føler jeg mig passioneret og interesseret, er jeg til gengæld meget gavmild med min tid.

 

Jeg oplever også, at studietiden er en oplagt tid til at "prøve ting af". Brug nogle timer om ugen på frivilligt arbejde som du brænder for, hav et studiejob som du finder interessant, deltag i nogle projekter du er passioneret omkring, osv. Studiet giver nogle mere fleksible muligheder, da du i et vist omfang selv kan beslutte, hvor meget tid du vælger at bruge på at studere.

Hvornår ser du dine venner?

Det gør jeg faktisk næsten hver dag. Jeg er god til at finde tid til mine venner efter arbejde eller studie. Jeg har ikke så meget alenetid, men en gang i mellem går jeg til yoga, og så er jeg ekstrovert i den forstand, at jeg får energi af at være sammen med venner. Jeg udnytter min tid meget effektivt, og bruger stort set al min tid uden for hjemmet.

Men det har ikke altid været nemt at have så mange planer og aktiviteter. På bacheloren oplevede jeg meget stress, og jeg har skulle lære at mærke mine grænser. Men det er en proces, og jeg har selv haft et psykologforløb, hvor jeg har skulle lære at balancere alt det, jeg gerne vil.

 

Forløbet har hjulpet mig med at få et bedre overblik. Jeg har lært mig selv og mine grænser bedre at kende med tiden og med erfaringerne - og selvfølgelig med psykologen. Jeg kan også godt være presset og have søvnløse nætter, men jeg er bare samtidig så nysgerrig og elsker at lære, så jeg kan slet ikke lade være med at engagere mig i nye projekter.

Jeg er faktisk så nysgerrig, at jeg kan have svært ved nogle gange at vælge mellem alle mine interesser. Jeg besluttede mig fx for, at jeg da skulle skrive et kompendium, selvom jeg allerede havde en fyldt kalender, og egentlig bare trængte til sommerferie.

Du har skrevet en bog, siger du! Hvordan kom det i stand?

Ja. Et kompendium. Det startede egentlig med, at jeg havde en kollega, som selv havde skrevet et kompendium. Det synes jeg lød meget spændende, og jeg havde det her fag, hvor jeg følte at pensum var uoverskueligt. Det var egentlig det, der gjorde, at jeg fik lyst til at skrive kompendiet.

 

Jeg manglede selv lidt at blive taget i hånden i det her emne og stille og roligt blive ført ind i stoffet, og det ville jeg gerne skabe og tilbyde andre. Jeg ønskede at skabe et kompendium med mere omsorg for den studerende. Så jeg startede faktisk med at skrive til Karnov, som ikke ønskede at udgive det, fordi det var til et bachelorvalgfag. Derefter skrev jeg så til Aspiri, som sagde ja, og som jeg så sendte en indholdsfortegnelse, karakterer, CV og en markedsanalyse til. Og bare rolig, du behøver ikke at have rene 10- og 12-taller for at skrive et kompendium. Det har jeg ikke, og de sagde alligevel ja. Det vigtigste for et forlag er, at de kan se potentiale i indholdet og i din indholdsfortegnelse.

 

Det betød så, at jeg det år måtte ofre min sommerferie og mine planer om Smukfest. Det var helt klart et offer, men jeg kunne simpelthen ikke lade være med at gribe muligheden. I år skal jeg til gengæld nyde sommerferien med bl.a. Roskilde Festival, Folkemødet og interrail - og mon ikke jeg finder på et projekt eller to.

Tilbage til arbejdet. Hvad laver du egentlig hos Njord Law Firm og hvordan endte du der?

Jeg har arbejdet på advokatkontor siden 1. semester, men på 3. semester skiftede jeg til Njord Law Firm, bl.a. pga. deres værdigrundlag. Særligt arbejdet med digitale krænkelser og kampen for digitale rettigheder inspirerede mig. Hos Njord Law Firm fik jeg lov til at arbejde med selskabsret, som jeg synes er spændende, og som også var det, jeg skrev mit kompendie om. Men selvom selskabsret er mit hovedfokus, har jeg også mange andre spændende opgaver inden for andre juridiske områder.

 

Jeg er samtidig glad for, at arbejdspladsen giver mig fleksibilitet til fx at tage et semester i udlandet, som jeg gjorde i efterårssemestret sidste år, hvor jeg tog til Leuven i Belgien. Jeg valgte universitet i Leuven pga. de fag de tilbød, men også fordi universitetet havde vundet en pris for deres sociale forhold ifm. deres Erasmus-program. Jeg var rigtig glad for, at jeg valgte at tage på udveksling, selvom studiet der var hårdere, end jeg havde regnet med.

 

Hvad fik du ud af opholdet i udlandet?

Jeg fik selvfølgelig en masse nye venner, og så er jeg vild med denne her udenlandske åbenhed, jeg tit oplever. Samtidig lærer jeg også meget af at se hvordan andre studerer. I udlandet bruges der måske andre teknikker eller metoder. Jeg boede på et kollegie med en masse studerende fra Ungarn, hvor vi snakkede meget om forskellige kulturer og baggrunde, og det er jo altid berigende med indsigt i andre mennesker og de vilkår de vokser op med.

Lad os lige runde Exitcirklen, hvad er det helt præcis det er?

Hos Exitcirklen arbejder jeg med religionsret ifm. islamiske skilsmisser. Jeg hjælper altså med at rådgive folk om deres muligheder og med at lave selve dokumenterne til skilsmisserne. Mit job er at bidrage med juridisk forståelse og kompetencer, og jeg er bl.a. blevet ansat, fordi jeg tidligere har arbejdet med religionsret, og også skrev min bachelor om religionsret og foreningsret.

 

Exitcirklen hjælper bl.a. islamiske kvinder med at få skilsmisse uden mandens samtykke. Exitcirklen er en NGO, som jeg har fulgt længe, og jeg skrev faktisk bare en mail, og fik derefter tilbudt min stilling. Som jo altså er frivillig. Jeg oplever, at Exitcirklen er den perfekte kombination af hobby og jura. Exitcirklens arbejde med religion, retfærdighed og retssikkerhed er jo alle mine interesseområder, og samtidig får jeg mulighed for at anvende den jura, jeg arbejder med på studiet. Det er et rigtig godt tværfagligt stykke arbejde. Det er virkelig god erfaring, og jeg føler, det er et vigtigt stykke arbejde.

Du siger, at du udnytter fleksibiliteten ved studiet til at fylde dine dage ud med spændende projekter. Men hvordan ser dit liv ud, når du en dag er færdiguddannet?

Jeg vil stadig gerne kunne have mange projekter, og få det til at gå op i en højere enhed. Jeg håber, at jeg kan holde fast i mine interesser, og at det ikke altid behøver at være så "kasse"-agtigt. Jeg er helt klart på det "hold", der ønsker at branchen og arbejdsvilkårene skal være mere progressive. Jeg vil gerne skubbe til grænserne og til folks opfattelse af "jura-typen".

Hvilke råd vil du give til de studerende, som ønsker at blive bedre til at kombinere interesser og studie?

Hold fast i den værdi, som dine interesser har, og kan have for din karriere. Vær autentisk. Vær dig selv. Og husk at der er mange forskellige måder at være studerende og ansat på. Du behøver ikke være en "hård" juratype. Du skal holde fast i din egen lille hverdagsaktivist. Især hvis du ønsker forandring i branchen. Hvis du ønsker mere autencitet, er du jo nødt til selv at være dit eget autentiske jeg hver dag. Det behøver ikke altid være store komplekse ting.

 

Og så skal du indse, at det er umuligt at få både topkarakterer, perfekte studiejobs, perfekte frivillige jobs, perfekte outfits, perfekte ferier, perfekt voksenjob, osv.

Medmindre du selvfølgelig har fotografisk hukommelse, så kan det godt ske.

Gå lidt mere op i proces end resultat. Så skal resultatet nok komme.