Perspektiv

Tekst: Viktoria Egebak Winge. Redigering: Elisabeth Frimurer

09. marts 2021

Mød jurastuderende Jacob Barckmann, der står bag ”Forbrydelse og Moral”


Velkommen til Forbrydelse og Moral på Kaius! I sidste uge kunne den populære podcast ”Forbrydelse og Moral” præsenteres på Kaius. I den anledning kunne Kaius ikke undgå at tage en snak med den 25-årige jurastuderende Jacob Barckmann, som står bag podcasten.


Kaius har mødt Jacob Barckmann. Du kan lære ham bedre at kende her.

”Det her er Forbrydelse og Moral”

En jingle starter: Lyden af en sitrende blues glider ind i høretelefonerne. For et øjeblik henledes tankerne til starten på en krimi. Jacob Barckmanns stemme glider nu ind over jinglen. Hans tone er alvorlig, men samtidig uformel, som talte han med en kollega over en kop kaffe og ikke ind i en mikrofon. Han opridser afsnittets hovedperson. Så er vi i gang.

Jacob Barckmann introducerede i 2019 podcasten ”Forbrydelse og Moral”. Formålet med podcasten er ifølge Jacob selv ”at undersøge de moralske og etiske dilemmaer, som de professionelle aktører i det strafferetlige system møder i deres respektive roller”. På listen over Jacobs tidligere deltagere finder du blandt andet forsvarsadvokater, anklagere, dommere, doktor jur., en tidligere kriminel og en psykolog …

Podcasten er til dig, der er jurastuderende, lidt af en strafferetlig ”fanboy/-girl” eller en vaskeægte true crime-fanatiker, der leder efter det næste podcast at slide hørebøfferne til. Jacob Barckmann fik idéen til Forbrydelse og Moral, fordi han selv gik rundt og savnede en podcast af den slags. Og der var ikke langt fra idé til handling:

”Jeg gik egentlig bare ned i Elgiganten og købte en bordmikrofon og prøvede at indtale en intro. Så sendte jeg den til Karoline Normann og Jakob Buch Jepsen og spurgte, om de ikke ville lytte til den og være mine første gæster,” fortæller Jacob Barckmann.

”Det svarer jo lidt til at komme ind i Løvernes Hule og præsentere et produkt, som man overhovedet ikke har sat i søen endnu. Der ved man godt, hvordan det går. Det går rigtig dårligt, hvis man ikke kan præsentere noget konkret.”

Men ”løverne” sagde ja, og de første to afsnit af podcasten fra 2019 handler om henholdsvis Karoline Normann og Jakob Buch Jepsen.

”Jeg er stadig helt vildt glad for, at de sagde ja dengang. Og de skal have det største tak, fordi de gad at tage sig tid til det.”

I dag arbejder Jacob i Koch/Christensen Advokatfirma, hvor han blev ansat efter optagelsen af podcasten med Jakob Buch Jepsen. Forinden har strafferet ikke bare domineret i hans passion for jura, men også på hans cv. Han har været ansat i både anklagemyndigheden og hos advokatfirmaet Strauss og Garlik.

Selvom Jacob også er fanget af menneskerettigheder, statsforfatningsret og immaterialret, lægger han ikke skjul på, at det er strafferetten, han går efter:

”Jeg tror, at jeg interesser mig for strafferet af samme grund, som så mange andre gør det. Det er menneskers liv og skæbne, som det handler om, og så er det i virkeligheden ofte ganske fjernt fra alt, hvad jeg selv er vokset op med... Der finder du måske også årsagen til min nysgerrighed for området og faget,” fortæller Jacob uden pause for at trække vejret.

”Jeg ville egentlig ønske, at jeg havde haft strafferet lidt senere, fordi jeg synes, at jeg er blevet mere moden til at forstå kompleksiteten i det her nogle år senere. Men ja, jeg er bare vildt betaget af det fag, og lige nu kan jeg ikke forestille mig at få det anderledes.”

Og i, hvad man stadig skulle tro var samme indånding, afslutter han: ”Der er mange, der siger, at man skal vælge bredt. Den pointe kan jeg godt se, men jeg tror bare, at jeg bliver den bedste til strafferet, hvis jeg specialiserer mig røven ud af bukserne hele vejen igennem. Og det er det, som jeg er i gang med. Tror jeg.”

Eksamen og karakterer

En af de første ting, man lærer på jurastudiet, er, at man ikke får et godt job uden topkarakterer. Man stifter nærmest bekendtskab med det udsagn, før man lærer forskellen på lov og lovbekendtgørelse. Jacob Barckmann understreger dog, at han ikke lade sig slå ud af karakterer:

”Man skal ikke lade sig stresse af det. Jeg har heller ikke fået topkarakterer hele vejen igennem. Jeg fik faktisk ikke nogen overdrevet god karakter i strafferet. Jeg havde kyssesyge halvanden måned op til min strafferetseksamen, hvor jeg vitterligt ikke læste op. Jeg bestod med et semigodt resultat, men jeg var da ikke oppe og få topkarakterer”, fortæller Jacob med et smil på læben.

Den 25-årige jurastuderende er i gang med sit sidste år på studiet. Til sommer skal han skrive speciale. Det gør Jacob til en soon-to-be-overlever af de til tider angstprovokerende, hårrivende juraeksamener.

”Jeg bliver sindssygt nervøs op til eksamen, men jeg har også den holdning selv – og det kan man så diskutere – men jeg ville aldrig blanke en eksamen, for jeg gider simpelthen ikke skulle op igen. Det gider jeg ikke bruge tid på, så jeg vil hellere bare bestå og komme videre. Jeg har aldrig blanket en eksamen. Det betyder så også, at man jo klarer det bedre i nogle fag end andre.”

Og eksamensnerverne er der også, når Jacob skal optage episoder til ”Forbrydelse og Moral”:

Jeg er virkelig nervøs, når jeg er taget ud til mine gæster. Jeg er næsten altid nervøs, men det er en god nervøsitet. Det er lidt ligesom at gå til eksamen og skulle præstere.

 

Nysgerrighed og holdning

Jacob blev i 2020 nomineret til Karnovs Nytænkerpris. Det var ikke blot for idéen bag serien, men også for ”hans oprigtige og nysgerrige evne til at få nogle af landets tungeste strafferetlige profiler til at overveje og perspektivere sin egen rolle i det danske system.”

”Jeg tror, at jeg af natur er enormt nysgerrig, og jeg kan ikke lade være. Jeg løber også op og ned til advokaterne her på kontoret og bliver ved med at tale med dem. Heldigvis er jeg pt. et sted, hvor de fleste er lidt nogle nørder - i mest positive forstand - indenfor deres respektive fagområder, så de går typisk lige så nysgerrigt til den problematik, de præsenteres for, som jeg gør”

Jacob Barckmann kunne heller ikke lade være med at stille et par spørgsmål til Kaius, da vi mødtes. For Jacob Barckmann blev for nysgerrig til bare at svare. Han betegner sig selv som lidt af en ”hund” efter nye oplevelser og viden, og det er også drivkraften i podcasten:

Hvis jeg ikke er nysgerrig på de her ting mere, så stopper jeg også bare med at lave det. Det skal aldrig være pligt eller for at tjene penge. Sådan har jeg det helt oprigtigt. Det gider jeg ikke bruge min tid på.

 

Bag hvert afsnit lægger Jacob timers forberedelse. De mange rapporter, artikler og så videre har lært ham meget.

”Den har taget en udvikling, hvor jeg meget har haft en Mads Steffensen rolle i Mads og Monopolet, hvor jeg stiller spørgsmålene uden selv at give min holdning til kende. Nu kan jeg alligevel mærke, at jeg her i de seneste afsnit har haft et større behov for at deltage aktivt og selv komme til orde. Nu er jeg snart færdig med min uddannelse, og jeg kan mærke, at jeg også har noget at byde ind med. Men det kan jeg jo også bedre gøre nu, hvor jeg har lavet nogle afsnit.”

Det er ikke kun en ny værtsrolle, Jacob har fået ud af ”Forbrydelse og Moral”:

”Det har givet mig rigtig meget. Det har blandt andet givet mig en helt masse nye bekendtskaber. Så har det også givet mig den læring, at jeg i fremtiden måske ikke skal være så nervøs, når jeg møder nogle af de mennesker, som jeg ser op til. De ting, der har intimideret mig tidligere, har jeg måske mere mulighed for at kunne slappe af i nu. Den der med, at vi alle sammen bare er mennesker, har jeg nok i virkeligheden fået banket godt ind, og det giver en ro.”

Jacob fortæller, at hans netværk har fået et ordentligt spark.

”Det der netværk er jo egentlig ikke noget, som jeg havde tænkt over, men det er helt vildt. For eksempel ringede Peter Secher til mig forleden. Han ville bare lige sige, at han synes, at jeg var en idiot, hvis jeg ikke søgte til anklagemyndigheden”, griner Jacob.

En færdiguddannet, der ønsker at beskæftige sig med strafferet, skal søge til anklagemyndigheden. Det giver den bedste proceserfaring. Sådan lød Peter Sechers råd. Et råd, som du faktisk også hører fra Kåre Pihlmann i portrættet ”Drengedrømmen og dens virkelighed”.

”Når der er en så dygtig forsvarsadvokat, der ringer til mig sådan ud af det blå, og lige siger ’hey, du er en idiot, hvis du ikke tager det i den rigtige rækkefølge’, så kommer jeg i tvivl på en eller anden måde.” Jacobs stemme dirrer, når han snakker om karrieredrømmene.

”Okay, jeg har da ikke problemer med at rose mig selv”, afbryder han.

”Nu snakker jeg, som om jeg bare uden videre kunne komme til anklagemyndigheden. Det er jo slet ikke sikkert!” konstaterer Jacob, der har jyske aner.

Der står allerede et par spændende jobtilbud klar, når Jacob bliver færdiguddannet til vinter. Jobtilbud, der nok ikke havde været der, hvis Jacob ikke havde været – hvad han selv kalder - offensiv med sit cv og ikke mindst kastet sig ud i at lave ”Forbrydelse og Moral”.

”I modsætning til Per Arnoldis kunst, så kan alle rent faktisk lave et podcast... Det kræver bare, at man har noget at byde ind med. Det er nemt at gå ned i Elgiganten og købe en mikrofon og forberede sig grundigt. Det kan man jo for eksempel gøre, hvis man synes, at immaterialret er det fedeste i verden. Det er i virkeligheden ikke særlig svært at tage ud og interviewe folk på advokatkontorer om deres sager. Det er jo bare sindssygt spændende!”