Studieliv

QA med tutorer fra SDU. Redigering: Elisabeth Frimurer

23. juli 2022

Mød dem, der står bag studiestart 2022 (SDU)


Introugen for nye jurastuderende nærmer sig. Men bag introugen ligger hvert år mange timers arbejde og forberedelse. Kaius har fået en snak med nogle af de jurastuderende, der står bag dette års studiestart.

I artiklen her møder du Annika Madsen, der er frivillig tutor, Emil Fredensborg Mathiesen, der er praktisk hjælper og Mikkel Ellegaard, der er koordinerende tutor. 


Kan du fortælle om din egen studiestart? 

Annika: "Min egen studiestart var stadig lidt i skyggen af corona. Dog fik vi lov til at møde fysisk og rent faktisk se sine medstuderende. Min egen studiestart var virkelig sjov, og jeg havde selv de fedeste tutorer! Omvendt er det hårdt at skulle være ‘på’ og social med så mange nye mennesker, men det er det hele værd i sidste ende. Studiestarten giver mange gode minder, og man bliver rystet godt sammen med sit hold".

Emil: "Min egen studiestart var unik, fordi den var meget påvirket af corona - ligesom så meget andet var i 2020. Den traditionsrige rustur og de mange arrangementer blev i stedet skiftet ud med små holdopdelte arrangementer. Jeg frygtede inden studiestarten, at jeg på grund af corona ikke ville have mulighed for at danne nogle tætte forhold, men det netop modsatte skete i stedet. Vi fik i stedet lært hinanden rigtigt godt at kende på de enkelte hold, og gennem forskellige sociale aktiviteter dannet nogle virkelig tætte bånd".

Mikkel: "Jeg var desværre også en del af en de to famøse ”corona-årgange”. Det gjorde det naturligvis til en endnu større udfordring at starte som ny studerende, men heldigvis var jeg på SDU fra start omringet af en masse positive sjæle, godt humør, og gennemført studiestart. Når jeg tænker tilbage, husker jeg især engagementet fra mine tutorer, idet man tydeligt mærkede, at de havde den største interesse i, at mine medstuderende og jeg fik den bedste start på studiet. Selvom jeg er født og opvokset i Odense, var det utrolig rart at mærke, hvordan starten markerede en ny fælles hverdag i byen og studiestarten hjalp her med at ryste holdet tæt sammen, uanset tidligere postnummer.  De venskaber jeg skabte under studiestarten er stadig nogle, der består, og jeg ser tilbage på denne tid med stor glæde".


Annika Madsen

  • 22 år gammel
  • starter på 3. semester på jurastudiet på SDU efter sommerferien
  • Frivillig tutor

Hvad er dit bedste minde?

Annika: "Mit bedste minde fra studiestarten er nok semesterstartsfesten. Mit hold og jeg mødtes i min have inden festen og fik lidt mad sammen, hvorefter vi fulgtes ind til festen. Vi fik hørt en masse god musik og drukket et par øl - det var en super god måde at blive rystet sammen på".

Emil: "Mit bedste minde fra min egen studiestart var da vi var på fotosafari i Odense. Den ene post gik ud på at fange de ansvarlige for studiestarten, som var udklædt i løvekostumer. Det blev til en fuld jagt gennem eventyrhaven, og jeg kan kun forestille mig det som værende et fantastisk syn for de forbipasserende at se 30 jurastuderende løbe efter løver, som også kunne klatre i træer".

Mikkel: "Mit bedste minde fra studiestarten er nok fællesspisning på Storms Pakhus i Odense. Sådanne arrangementer, planlagt af studiestarten, var med til at danne grobund for, at vores hold lige siden da på eget initiativ har skabt mange gode stunder".

Emil Fredensborg Mathiesen

  • 21 år gammel
  • Starter 5. semester på SDU efter sommerferien
  • Praktisk hjælper

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du startede på jurastudiet?

Annika: "At man skal tage den med ro og ikke tage alt så seriøst. Det ér et hårdt studie, og man skal have selvdisciplin og kunne planlægge sin tid. Men dermed sagt, skal der være plads til at hygge sig med sine venner og få sig en øl eller fem i fredagsbaren. Desuden skal man ikke tage det med karakterer for tungt. Selvfølgelig vil man altid klare sig godt, men der er bare et andet niveau på universitetet, end der er på gymnasiet. Det gør, at det ikke er usansynligt at dumpe et fag eller få et 4-tal. Og det er heller ikke verdens undergang! Så går man til reeksamen eller trykker på pyt-knappen - det hele skal nok gå i sidste ende".

Emil: "Inden jeg startede på studiet, havde jeg en masse fordomme om, hvad der kræves af den gode jurastuderende. Jeg havde den opfattelse, at den gode jurastuderende er en, som altid har læst pensum til hver forelæsning, og som altid var på forkant med det hele. Jeg har derimod senere lært, at der på studiet kan forekomme nogle rigtig travle perioder, især op til eksamen, hvor det bliver svært at balancere både studiet, sit studiejob, og sit sociale liv ved siden af og samtidig nå at have læst hver en side".

 

Hvorfor ville du gerne have vidst det?

Annika: "Jeg tror jeg havde meget høje forventninger til mig selv om, at jeg skulle klare alt skolearbejde til punkt og prikke. Jeg skulle vende hver en side i bogen og være 100% forberedt til al undervisning. Det var for mig ikke realistisk i længden og egentlig heller ikke nødvendigt - man lærer, hvad det vil sige at studere.
Når man kommer fra gymnasiet, er man måske vant til at få karakterer i toppen af skalaen, og man kan lige så godt være forberedt på, at sådan er det ikke altid på universitet. Og vid, at det er helt almindeligt og sker for de fleste at ramme bunden. Så er det bare op på hesten igen og videre".

Emil: "På jurastudiet er der nok lidt en tendens til at sammenligne sig med hinanden og få dårlig samvittighed, hvis ikke har nået at læse det hele. Selv fik jeg studiejob ret retligt på studiet, hvor jeg arbejdede mange timer udover studiet, hvilket resulterede i at jeg måtte bruge mange lange aftener på at læse til næste dags forelæsninger. Jeg har dog senere fundet ud af, at man nogle gange bare ikke kan nå at læse alt, og at der netop ikke er alene én opskrift på, hvad der er en god jurastuderende".

Mikkel: "Jeg ville gerne have haft et bedre indblik i, hvordan studiemiljøet var og vidst lidt mere om den tilgang, som underviserne har til os studerende. Jeg er i løbet af min tid på studiet blevet meget positivt overrasket over, hvor mange muligheder der er for at få afklaring på sine spørgsmål. Dette skyldes, at underviserne på Juridisk Fakultet, SDU, altid er søde til at besvare henvendelser til forelæsningerne, over mail, eller hvis man kommer pænt og banker på deres kontor uden for undervisningen. Det er noget, jeg synes er virkelig givende, og lærerigt for os studerende".

Mikkel Lasse Ellegaard

  • 23 år gammel
  • Starter på 5. semester på SDU efter sommerferien
  • Koordinerende tutor

Hvad er dit bedste råd til en ny studerende?

Annika: "Tag den med ro, men engagér dig! Der er mange nye indtryk, nye mennesker og nye vaner man skal tilpasse sig. Men husk på, at alle er i samme båd! Det kan være drænende at starte på et nyt studie, men det er SÅ godt givet ud at engagere sig i sin studiestart - det kommer dig kun til gavn på den lange bane at have nogle studiekammerater at støtte dig op ad, når det hele er lidt surt. Så vær med i det omfang, du kan rumme, men husk at lytte til dig selv!"

Emil: "Jeg tror, mit råd til de nye studerende er at være sig selv, på trods af at det lyder meget kliché. Når man starter på en ny uddannelse, og for de flestes tilfælde flytter til en ny by, så er det sikkert meget tiltalende at forsøge at ændre sin personlighed - ud fra en fordom man har om dét at læse jura. På jurastudiet er der derimod en masse forskellige mennesker i alle aldre og fra forskellige steder i landet, med hver sin personlighed og interesser".

Mikkel: "Mit bedste råd til en ny studerende er at deltage i sociale og faglige arrangementer. Studielivet og det sociale liv hænger tæt sammen, og det er vigtigt at prioritere begge. Studiet har her mange sjove og lærerige tilbud, hvor der er god mulighed for at møde andre studerende - også fra andre årgange. De bånd du får her vil være med til at gøre studiet sjovere i løbet af hverdagen og i travlere tider".

Hvad skal man glæde sig til som ny studerende på dit fakultet?

Annika: "At prøve og lære en masse nyt! Som ny studerende skal man lære mange nye ting på meget kort tid - blandt andet overgangen fra at gå på gymnasiet til at være universitetsstuderende. Derudover skal man glæde sig til friheden, der er ved at læse på universitetet. Der er ingen lærere, der tjekker dit fravær eller skælder dig ud for at sidde med mobiltelefonen under forelæsning. Du er helt din egen chef, og selvom det er en balancegang, der kræver planlægning, er det vildt rart helt selv at kunne bestemme, hvordan man tilrettelægger sin tid, og hvad man vil bruge den på".

Emil: "Som studerende på vores fakultet, har du mulighed for at engagere dig både fagligt og socialt. Du får mulighed for at engagere dig fagligt, ved at deltage i en åben, lærerig og afslappet kultur. Derudover kan man socialt se frem til at man bliver en del et fællesskab, både i det øvelseshold som man deltager på og resten af årgangen, men også i Juridisk Forening, hvor man kan møde endnu flere studerende".

Mikkel: "Fællesskabet, venskaberne og udfordringerne. Før jeg startede vidste jeg ikke, at de hold man blev inddelt i til studiestarten også var de øvelseshold, som man er sammen med den resterende del af studiet. Man lærer derfor hinanden rigtig godt at kende, og man føler sig hurtig hjemme og tryg. Derudover er vi heldige på jura at have et meget aktivt fakultet, der engagerer og interesserer sig for sine studerende – det kan I glæde jer til! Studiet er også fyldt med udfordringer og muligheder, og selvom dette kan føles hårdt til tider, så er hjælpen altid tæt på".

Hvorfor valgte du at blive frivilig/praktisk hjælper/koordinerende tutor?

Annika: "Fordi jeg gerne ville være med til at give nye studerende en lige så god start på studiet, som jeg selv fik. Jeg kan huske, jeg selv havde svært ved, at hele mit liv blev vendt på hovedet på meget kort tid - at flytte til en ny by, sammen med en roomie jeg ikke kendte, for at starte på et studie, jeg syntes lød spændende, men jo egentlig ikke vidste så meget om - sammen med 150 fremmede. Det er en kæmpe omvæltning, så det at kunne støtte nye studerende og prøve at give dem en god start virker for mig virkelig givende".

Emil: "Jeg har været frivillig som praktisk i studiestarten sidste år og igen i år, oprindeligt fordi jeg gerne ville blive lære nogle flere mennesker at kende uden for min egen årgang. Derudover kunne jeg i min studiestart fornemme, at de frivillige i studiestarten havde et virkelig fedt sammenhold, som jeg gerne ville tage del i. Studiestarten udviklede mit netværk på studiet meget, og derfor meldte jeg mig frivilligt igen i år".

Mikkel: "Jeg er tutor, fordi jeg ønsker at bidrage til fælleskabet og dermed være med til at skabe de bedste rammer for en god start på studiet. Jeg er en social person, der elsker at arbejde sammen med mennesker, men også for mennesker, hvorfor at tutor-jobbet var lige noget for mig. Jeg har været en del af studiestarten, siden at jeg selv startede på studiet, og jeg vidste derfor, hvilket fælleskab man tager del i, og hvilke oplevelser man får i den forbindelse. Jeg vil derfor klart anbefale at søge om at blive en del af studiestarten, selvom man måske føler sig lidt ny og uerfaren på studiet, idet man altid vil blive taget godt imod, uanset".

Hvordan forbereder I jer?

Annika: "Som tutorer gennemgår vi kurser og træningsdage for at være klædt på til at kunne guide og svare på alle de spørgsmål, som nye studerende måtte have. Derudover bliver hele teamet med både sjefer, tutorer og praktiske rystet godt sammen, så vi på tværs har et godt sammenhold og dermed kan levere det bedste til de nye studerende".

Emil: "Forberedelsen til studiestarten starter allerede tidligt på året. Som frivillige mødes vi allerede i starten af april, hvor vi lærer hinanden at kende. Derefter holder vi flere sociale arrangementer, heriblandt også en hyttetur hvor vi skaber et godt fællesskab og laver kurser. En del af forberedelsen til studiestarten er at blive klædt på til, hvordan man skal opføre sig som frivillig, og så er der også flere logistiske ting, som skal på plads".

Mikkel: "Vi startede med at planlægge årets studiestart helt tilbage i februar måned. Det er altså mange måneders arbejde, der kulminerer en gang i august, når de nye studerende starter. Forberedelserne omfatter bl.a. evaluering af tidligere års studiestart, ryste-sammen-arrangementer, planlægning af aktiviteter og andre logistiske hovedpiner. Vi mødes altså regelmæssigt gennem hele semesteret og selvom dagene godt kan blive lange, så er humøret og stemning altid i top".

Hvad kan man forvente af studiestarten i år?

Annika: "Man kan forvente et godt program, fyldt med hyggelige aktiviteter, der sørger for at ryste holdene sammen. Derudover skal vi i år på hyttetur! Det har været på pause de sidste par år på grund af corona, så det bliver så hyggeligt at komme af sted igen og samtidig lære hinanden at kende under andre rammer".

Emil: "Studiestart er altid en fantastisk stor fest med plads til alle. Især på grund af, at vi er fri for restriktioner i år, tror jeg at det bliver ikke mindre end en succes. Vi har planlagt et større program, hvor alle kan være med og få skabt en god start på studiet - både på det faglige aspekt men ikke mindst også på det sociale område".

Mikkel: "Man kan forvente en studiestart fyldt med humør, plads til læring og udvikling samt en masse sjove og spændende arrangementer. Vi er endelig ved at have rystet coronas lange skygger af os, hvilket giver mulighed for det perfekte program – Vi glæder os!"

Kaius ønsker alle jurastuderende en god semesterstart.