Perspektiv

QA med Benedikte Bolvig Lund, Juridisk direktør og leder af retssagsafdelingen hos Flyhjælp ApS. Redigering: Nanna Bachmand Jensen

22. marts 2023

"Prøv det. Gør det. Kast dig ud i det"


Mød Benedikte Bolvig Lund, juridisk direktør og leder af retssagsafdelingen hos Flyhjælp ApS.

Den lige vej, er ikke nødvendigvis den bedste vej, og ifølge Benedikte, handler det om at tage de appelsiner, "der falder i ens turban."

Vi har spurgt Benedikte om alt fra uddannelsestanker til drømmejobs og den livsfilosofi, der nu har resulteret i, at Benedikte sidder i, hvad hun beskriver som sit drømmejob. 


Blå Bog

Navn: Benedikte Bolvig Lund
Arbejdsplads: Flyhjælp ApS
Stilling: Juridisk direktør og leder af retssagsafdelingen
Uddannet fra: Københavns Universitet
Dimissionsår: 2014

Find Benedikte på LinkedIn

Hvilket emne og fag skrev du speciale om?

Jeg skrev speciale i faget selskabsret, hvor jeg skrev om konceptet 'empty voting'. 'Empty voting' er kendt fra amerikanske børsnoterede virksomheder, men ikke rigtig i Danmark. Det er konceptet, hvor man som aktionær stemmer på generalforsamling, selvom man har en negativ økonomisk interesse i selskabet. Normalt har man en positiv økonomisk interesse som aktionær, så man har incitament til at stemme bedst muligt for selskabet, så aktiekursen går op. Med en negativ økonomisk interesse har man interesse i at aktiekursen går ned.

Hvor arbejder du nu? Hvor længe har du været der? Og hvorfor faldt du over netop den stilling?

Jeg arbejder hos Flyhjælp ApS, og har gjort det siden 1. november 2021. Jeg har været i advokatbranchen siden 2007, da jeg startede som piccoline. Siden som stud.jur., som advokatfuldmægtig og som advokat. Jeg skiftede i 2018 til en in-house stilling hos Finansiel Stabilitet, som var en klient på dét tidspunkt. 

Hvilke overvejelser har du haft på din karrierevej til nuværende job?

Jeg skiftede først til Finansiel Stabilitet, fordi de tilbød samme løn og færre timer, hvilket gav mig mulighed for at læse en Executive MBA ved siden af. Den blev dog noget så gevaldigt afbrudt af coronapandemien, men det er en anden historie. Jeg skiftede, fordi jeg savnede at have ledelsesopgaver, og jeg savnede det kommercielle. 

Hvorfor valgte du at læse jura? Og hvad drømte du om at blive?

Da jeg gik i gymnasiet, vidste jeg ikke, hvad jeg ville være. Men jeg vidste, at jeg ikke ville være læge, og jeg ville ikke være advokat. Til gengæld ville jeg jo nok gerne læse jura. Det passer godt til mig, og jeg har altid været samfundsmæssigt interesseret, og måden at tænke juridisk på passer godt til min hjernes logik - og efterfølgende på MBA'en har jeg fundet ud af, at det fx ikke passer godt til min hjerne at tænke økonomisk. Det er for langt fra virkeligheden. Jeg fik et job i mit sabbatår på et advokatkontor, hvor advokaterne brugte året på at forsøge at overbevise mig om ikke at læse jura, men det gjorde jeg så alligevel. 

 

Jeg havde et job på et kontor, hvor vi lavede generel erhvervsret, og det var fint. Vi havde kontorfællesskab med en advokat, der lavede familie- og arveret, og dét interesserede mig slet ikke. Det virkede alt for menneskeligt hårdt. Men jeg husker på 1. år af studiet, at vi havde Formueret 1, og tænkte, at være kurator må være ekstremt spændende, for der får man berøring med alt muligt. Men det var ikke det, som jeg lavede på arbejdet overhovedet. Ironisk nok var det dét, jeg kom til at lave som fuldmægtig og advokat flere år senere, da jeg skiftede fra Bech-Bruun til Accura. 

 

Hvordan bruger du de ting, du lærte på studiet, i dit nuværende job?

Jeg plejer at sige, at mit job er 1/3 ledelse, 1/3 drift og 1/3 jura. Hverken ledelse eller drift lærer man på jura. Men det er klart, at man ikke kan gå ud og arbejde med jura uden at have fået det banket ind i knolden og uden at være blevet introduceret til de forskellige retsområder på studiet. Omvendt vil jeg sige, at jeg ikke var blevet en lige så dygtig jurist, hvis jeg ikke havde haft et job ved siden af studiet. Jura skal ikke bare læses på universitet, det skal bruges ude i verden. Efter min opfattelse.

Hvad består dine opgaver af? Og hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Som sagt en blanding af ledelse, drift og jura. Jura-opgaverne er dels klassiske juridisk direktør-opgaver som kontrakter, forhandlinger mv., og dels driftsopgaver i vores retssagsafdeling såsom processkrifter, forligsaftaler, ankeansøgning, mv. 

Mine dage er sjældent ens, og jeg kan ikke huske at have haft en "typisk" arbejdsdag siden jeg var piccoline. Nogle dage er vægtningen mellem ledelse, drift og jura mere til den ene side, nogle dage til den anden, og andre dage til den tredje. Nogle dage er der væg til væg møder, og andre dage er der mange processkrifter og mulighed for fordybelse. Andre dage er der rapportering, data eller ansættelsessamtaler. 

Jura skal ikke bare læses på universitet, det skal bruges ude i verden. Efter min opfattelse.

Hvad er dit drømmejob på sigt?

Det her er mit drømmejob nu. Jeg har ikke gjort mig nogen tanker om længere sigt. Det har jeg egentlig aldrig gjort. Er jeg glad, så bliver jeg. Er jeg ikke, så flytter jeg mig. Men i realiteten flytter jeg mig altid. Hvis jeg kan udvikle mig, så er jeg glad. Hvis jeg ikke kan, så flytter jeg mig væk. 

I mit nuværende job kan jeg udvikle mig helt enormt meget, og der er ikke udsigt til, at udviklingsmulighederne stopper. Jeg kan slet ikke tænke på at "ende" nogen steder. Det er alt for sørgeligt. Min og kommende generationer har et langt arbejdsliv foran os. Vi skal ikke ende. Vi skal være glade og tilfredse og udvikle os, som vi gerne vil. 

Hvad er dit bedste råd til studerende?

Prøv det. Gør det. Kast dig ud i det. Jeg plejer altid at sige, at man skal tage de appelsiner, der falder i ens turban. Det har jeg altid gjort. Bød en mulighed sig, så tog jeg den. Havde jeg ikke gjort det, var jeg ikke kommet til at sidde med insolvens i Accura, hvilket var en fantastisk beslutning. Jeg havde heller ikke startet på en MBA, hvilket var en beslutning, jeg godt kunne havde været foruden. Men hvordan ville jeg så have vidst det, hvis jeg ikke havde gjort det? 

Tag en beslutning, gør det. Og hvis det så ikke er rigtigt, så tag en ny, og gør noget andet.