Perspektiv

QA med Maria Frederikke Grau-Keller. Redigering: Elisabeth Frimurer

22. marts 2022

"Man kan se, at man gør et vigtigt stykke arbejde for en, der har brug for det"


Mit navn er Maria Frederikke Grau-Keller. Jeg er jurist hos Gadejuristen. Gadejuristen er en privat organisation, der blev stiftet i 1999. Gadejuristen yder udgående retshjælp og andre former for støtte til og for udsatte mennesker. 


Mød Maria Frederikke Grau-Keller, der er cand. jur. hos Gadejuristen. 

Hvad dækker din stilling som jurist hos Gadejuristen?

Som gadejurist yder jeg en bred vifte af juridisk bistand til gadens folk. Det drejer sig om stofbrugere, hjemløse, sexarbejdere og andre tilsvarende udsatte personer. I særdeleshed gælder det udsatte, der lever eller i betydeligt omfang opholder sig på gaden, og som ikke mindst er ofre for direkte eller indirekte kriminalisering.

Forleden dag havde jeg for eksempel en borger, som var fanget i en fejltagelse begået af SKAT. Da han opsøgte os, var han fortvivlet og ked af det, for han anede ikke, hvad han skulle stille op med den situation, han ufrivilligt var havnet i.

SKAT havde ved en fejl opkrævet 40.000 kr. fra ham, så han havde måtte sige sin lejlighed op. Hjemløs fra den ene dag til den anden. Han følte sig dårligt og uretfærdigt behandlet – og med god grund. Han og mange af de andre, vi hjælper, står i forvejen i svære situationer, hvor livet ikke altid har været lige nemt, og hvor ydre faktorer, der pludselig banker på, kan få hele korthuset til at falde sammen.

Rollen som gadejurist er derfor ikke kun at finde hoved og hale i hans og andres situation, men også bare være et menneske for et andet menneske. For det er der faktisk lige så meget behov for, som der er for den juridiske bistand

 

Men tilbage til sagen. Efter opsigelse af sin lejlighed havde borgeren ikke andre muligheder end at søge ly på et herberg. Som de fleste andre fandt han det utrygt, og han havde det ikke godt med være på herberget. De kaotiske omgivelser, hans stressende situation og uoverkommelige fremtidsudsigter, satte ham midlertidigt ude af stand til at finde håb.

Men med den viden og indsigt, vi har som jurister, fik jeg hurtigt hjulpet ham. For ham ville det være en utrættelig og urimelig kamp mod et bureaukrati, og han ville formentlig have givet op - allerede inden han var kommet i gang. Det tog mig flere timer bare at komme igennem til en medarbejder, der forstod mit spørgsmål. Og for os med en uddannelse i, hvordan samfundet og tingene hænger sammen, kan vi virkelig få ting til at ske. For da jeg endelig kom igennem, vidste jeg, hvad jeg skulle sige for, at de rykkede på sagen med det samme.

Så det er fedt at se, at den viden, jeg har fået gennem jurastudiet, kan bruges så konstruktivt. Og det er tilfredsstillende at se det udmønte sig i noget meget håndgribeligt. Man kan se, at man gør et vigtigt stykke arbejde for en, der har brug for det. Det giver mig masser af glæde og mening i mit arbejde og i min hverdag. Det er i høj grad et arbejde, hvor den, du hjælper, minder dig om den klassiske fortælling om den lille mod den store. 

Du oplever uretfærdighed i et rigidt system, som du med din baggrund kan gøre noget ved. Og der er virkelig et stort behov at dække.

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?

Jeg arbejder på mange forskellige sager i løbet af en dag, og opgaverne er mangeartede. De dage, hvor jeg ikke er på kontoret, tager jeg med mine kollegaer ud på gaden med en ladcykel armeret med et konglomerat af cigaretter, kaffe, kakao og rene kanyler klar til brug. Alt det der kan hjælpe eller være med til at starte en samtale og dermed bryde en barriere, som typisk er opstået af de utallige svigt, som mange udsatte mennesker føler sig udsat for af samfundet. For det er, når vi går på gaden med ladcyklen, at mange af gadens folk kommer og fortæller om deres udfordringer og samtidig spørger ind til, om vi kan hjælpe dem. Så her starter mange af de sager, vi tager med hjem på kontoret.

Hvordan blev du gadejurist?

I mit tidligere job gik mine dage foran computeren. Jeg manglede liv og kulør i min hverdag. Og det kan til tider være svært at finde i malstrømmen af kontorlandskaber, computerskærme, mails og Office-pakken.

Så det var oplagt for mig at søge et sted hen, hvor min hverdag blev varieret, hvor mine opgaver altid var nye, og hvor mit arbejdsliv blev præget af relationen til mennesket bag den konkrete sag. Hos Gadejuristen skal jeg være handlingsorienteret og tænkte professionelt og kreativt i de mange opgaver, jeg hver dag står op til. Så da en stilling blev slået op, sprang jeg til med det samme. Og jeg har ikke fortrudt. For selvom det indimellem er hårdt at være vidne til yderst sårbare eksistenser, så er der bare så meget glæde og mening at finde på samme tid – for hvem hjælper egentlig de allermest udsatte? Og hamsterhjulet – ja, det er byttet ud med en motorvej fyldt med nye sjove, sære, triste og humørfyldte afkørsler, jeg dagligt må forholde mig til for at imødekomme de mange behov og udfordringer, borgerne kommer med.

Har du et godt råd til jurastuderende?

Mit bedste råd er, at man som studerende skal huske, at der godt må være andre mål under studiet end 12-taller. Jeg husker, at jeg engang kom ud fra en eksamen, hvor jeg fik 02. Jeg havde simpelthen misforstået casen, og dette gik først op for mig, da jeg fik min karakter. Det var en grå regnvejrsdag i januar, og jeg gik drivvåd og smågrædende ned af Fiolstræde. Det må have lignet en scene fra en sørgelig kærlighedsfilm. Heldigvis kunne jeg hurtigt se det komiske i scenariet og begyndte snart at grine af situationen – men det kunne lige så vel have slået mig helt ud . Jeg synes, det er ærgerligt, at karakterræset fylder så meget. Jeg er udmærket klar over, at karakterer naturligvis har en stor betydning – men det har i mine øjne også en stor betydning, at man kan prioritere sin tid. Og at tiden under studiet ikke kun går med at studere.

Jeg ser en tendens, hvor bl.a. frivilligt arbejde får større og større betydning, og der bliver set mere på mennesket bag karakterbladet. Dét er en tendens, jeg godt kan lide – for vi kan alle sidde og terpe en bog fra ende til anden. Men de, der kan finde ud af at slibe albuerne runde og samtidig skabe overskud til andre mennesker, fortjener også et 12-tal.

Maria Frederikke Grau-Keller

  • 28 år
  • Uddannelse: Cand. jur.
  • Uddannelsessted: Københavns Universitet
  • Uddannelsesår: 2012-2017
  • Nuværende stilling: Jurist hos Gadejuristen