Studieliv

Af Signe Kolding Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Juridisk Selskab. Redigering: Elisabeth Frimurer

07. april 2021

Tips til onlineundervisning


… Suk! Endnu et semester hvor COVID-19 er på dagsordenen, hvilket er ensbetydende med, at tusindvis af studerende sidder hjemme og modtager onlineundervisning. Jeg kender mange studerende, der er håbefulde (i forbindelse med vaccineproduktionen) – men jeg kender ligeså mange unge, der bestemt ikke trives, blandt andet på grund af ensomhed. En ting er sikkert: COVID-19 har forstærket mistrivslen blandt de studerende! Ikke for mindst de mere end 7.492 studerende, der startede i sommers og derfor ikke har haft en normal studiestart eller mulighed for at møde deres medstuderende.


Signe Kolding Rasmussen, 22, bestyrelsesmedlem i Juridisk selskab og studerende på 6. semester på jura ved Aarhus Universitet giver her sine bud på, hvordan man kommer bedst gennem en periode med onlineundervisning.

Derudover er der mange ting, man skal forholde sig til i forbindelse med onlineundervisningen. Der kan nemt blive skabt et ”tomrum” med den følge, at den studerende bliver demotiveret. Derfor giver jeg her nogle tips, til hvad man kan gøre, for at styrke den faglige interesse – og (forhåbentligt) komme tomrummet til livs - også selvom undervisningen foregår online.

1. Skab et pusterum

I min første artikel til Kaius skrev jeg følgende: ”husk at træk’ stikket ud en gang i mellem”. Og dette er fortsat gældende. Det er ekstremt vigtigt, når man sidder så meget derhjemme, at skabe en fast hverdag. Mange artikler om lignende emner foreslår at man planlægger sin dag. Eksempelvis kan man læse fra 8-16 eller fra 16-23 alt efter hvornår man bedst kan absorbere viden (læs: skovle viden ind). Personligt kan jeg mærke en markant forbedring i forhold til mit studie, efter at jeg begyndte at markere i min kalender i hvilket tidsrum jeg skal læse. Efter udløbet af det fastsatte tidspunkt, lægger (eller smider) du bøgerne fra dig (og prøver ikke at tænke på det du er bagud med resten af dagen). Din mentale trivsel vil takke dig for det!

Mental trivsel og et godt helbred er afgørende for din indlæring og dit faglige overskud. Så gør dette til din topprioritet. Også efter samfundet er åbent op igen!

2. Dyrk det sociale netværk under pandemien

I forlængelse af punkt. 1, er det en god idé at vedligeholde dine relationer til andre – og herved skabe dit eget pusterum der. Det er anbefalet max. at ses med fem personer på én gang. Og dette skal selvfølgelig overholdes! Næsten hver eneste artikel du finder om online-trivsel anbefaler at man fortsat ses med sine få (nøje) udvalgte venner. Og det er der flere smarte grunde til. Ved at forpligte dig til at mødes med din studiegruppe, fysisk eller online, gennemgår du pensum bedre samt får dit sociale behov dækket. Dertil er det selvfølgelig også rart bare at se andre mennesker. Pensum eller no pensum!

Det kan også være venner, du dyrker fritidsinteresser med. Personligt ses jeg meget med de mennesker, jeg rider sammen med ude ved Hinnerup Ridecenter. Det har hjulpet mig meget, at jeg dagligt hænger ud med nogle skønne ”hestetosser” som mig selv, der står sammen om én fælles interesse: hestene. Her har jeg også mulighed for at komme ud af huset og på en og samme tid få noget motion.

Det vigtigste studieråd, når du skal lokke folk over til dig i forbindelse med studielæsningen: I skiftes til at tage både sunde og usunde snacks med! Netto på Randersvej i Aarhus plejer at have billige studiesnacks! Velbekomme.

3. Fritidsinteresser under hjemmeundervisning

Min personlige erfaring er, at de fleste glemmer, at vedligeholde fritidsinteresser under hjemmeundervisningen. Med andre ord går de blot og traver rundt og prøver at få tiden til at gå ved at afprøve nye trends af som de har læst på instagram (strikning, hækling, osv.). Og det er også helt fint. Men hvis du kan lide at tegne sammen med andre – så gør det! Hvis du kan lide fitness – så se under ”Facebook Marketplace” om du kan købe en billig fitnessmaskine. Hvis du kan lide løb – så lok (eller tving) en af dine studiekammerater med ud i frosten. Hvis du kan lide at lytte til det fedeste rock – do it! Hit the guitar!

Gør noget af det, du plejede at gøre før pandemien. Dette giver en markant forøget livskvalitet, der gør, at man bedre kan fokusere på studiet. Plus man får lavet noget, der intet har at gøre med universitetet. Ikke alting skal handle om dit studie. Det er sundt at få tømt hovedet, da der ellers er risiko for at gå i selvsving. Jeg kalder dette fænomen for ”tomgang”. Man kan simpelthen mærke på de mennesker, at de ikke har andet i livet end arbejdet og bøgerne.

Som jeg skrev i min første artikel her på Kaius.dk: ”Lær at give slip på arbejdet, så du ikke kører fast i de samme problemstillinger”. Og lige en afsluttende kommentar i den forbindelse: fokuser’ på det positive. Vær’ taknemmelig for at være i live, at gå på et studie (tænk på de grunde hvorfor du valgte netop lige det studie!) og gør noget godt for dine nærmeste. Hvis du sender god energi ud til andre, får du typisk også god energi tilbage.

Jeg er personligt blevet lidt for glad for at købe ting til hesten under nedlukningen af samfundet. Onlinehandel er blevet for nemt… Og bestemt ikke klimavenligt!

4. Yderligere (proffessionel) hjælp

Desværre er det ikke sådan, at man kan kurere lidelser gennem en artikel. Det kan også være at disse tips ikke er nok fordi man er kommet i et ”sort hul” af demotivation og mistrivsel. Men fortvivl ej. Hvis du rækker ud til dine nærmeste pårørende og/eller familie, er jeg sikker på I sammen kan finde en løsning. Alle har haft deres trælse perioder uden covid-19. Det jeg selv gjorde var, at række ud til min tætteste veninde, Sofie, og læse sammen med hende. Til tider endda låne hendes lejlighed, når hun ikke var hjemme (TAK Sofie!). På den måde tvang jeg også mig selv til at læse pensum.

... Psst!

Har du lyst til at fortælle om din studenterforening på Kaius.dk? Eller har du idéer til andet indhold i Kaius? Så kontakt os endelig