Studieliv

Tekst af Elisabeth Lindgreen Frimurer

22. november 2022

Nu' det (eksamens)jul igen, og nu' det (eksamens)jul igen


Minder juletiden dig om pebernødder, julesange og duften af gran og stearinlys? Eller kommer du ved nærmere eftertanke til at indse, hvor mange timers eksamenslæsning der ligger forude? Frygt ej! Her kommer guiden til, hvordan du griber din (eksamens)decembermåned bedst an.


Snyd

Naturligvis ikke i forbindelse med eksamen. Men snyd og julehyg allerede nu. På den måde får du ladet batterierne lidt op – og alle ved jo, hvordan eksaminerne udfordrer dit humør. Det er altså helt OK at købe de der tarvelige chokoladeting med nisser eller rensdyr på nede i Rema, næste gang du handler. Og ja – vi ved begge to, at de også hjælper, når man går sukkerkold i planlægningen af sin eksamenslæsning.

Strukturér din læsning

Alle gode projekter starter med en overbliks-to-do-liste. Skriv, hvad du skal nå – både for enkelte dage og for uger og få overblik over, hvad dine mål egentlig er. På den måde kan du fejre et mål med en gang Last Christmas eller en pebernød og føle, at du rent faktisk får lært noget. Desuden er det en glimrende overspringshandling dagligt lige at opdatere, hvad det egentlig er, man mangler før eksamen.

Boost dit immunforsvar

Jep, den er god nok. Vi ved allesammen, at ingefær gør mirakler, men det gør citrusfrugter altså også. Og lige præcis her i julemånederne smager appelsiner, mandariner og klementiner jo fantastisk. Udnyt det og smovs løs i C-vitaminer, så din krop er frisk på en hård måned forude.

Hold dig hydreret

Alle ved, at det er vigtigt at drikke, så husk at holde dig hydreret. Og hvad er bedre end at passe på hjernen ved at hygge med lidt varm saft eller en kop glögg? Det er også nu, du endelig må købe den der gode julete, de har i Netto.

Hold varmen

Mens alle andre er nødt til at stå tidligt op og begive sig ud i kulden, kan du starte din dag med at blive inde og gense et afsnit af børnejulekalenderen, mens du vågner. Man bliver aldrig for gammel til julekalender. Heller ikke selvom den er på norsk i år. Nyd også, at du for en gangs skyld kan følge med på dit kalenderlys lige fra starten.

Flet et hjerte

Det er videnskabeligt bevist, at folk der strikker eller hækler er mindre stressede end andre. Hvad med, at du videreudvikler lidt på det og begynder at flette et hjerte? Eller folder en stjerne? Man kan hurtigt klippe-klistre et eller andet, mens man ser en YouTube-video om dagens læseemne. Din mormor bliver formentlig også virkelig glad for et hjerte til sin opslagstavle.

Hold pauser

Ingen kan klare at holde fokus alt for længe, og det er vigtigt stadig at komme ud og blive lidt “luftet”. Det er altså helt ok at sige ja til at tage med familien på tur eller nappe en julebryg. Det er ikke dét, der vælter din eksamenslæsning (for den har du jo helt styr på på din to-do-liste).

Rigtig god december og pøj-pøj med eksamen