Podcast


05. februar 2021

Forbrydelse og Moral: 12. Mette Grith Stage (forsvarsadvokat)


PODCAST. Mette Grith Stage er en af de mest medieprofilerede forsvarsadvokater herhjemme. 


Jacob Barckmann har skabt podcasten Forbrydelse og Moral, og du skal have god fornøjelse, hvis du lytter med.


Mette repræsenterer hvem som helst, og hun har blandt andet repræsenteret den pige, der i medierne blev kendt som Kundby-pigen, været forsvarer i sagen om morfaren, som skød en advokat i Københavns Byret, terrorangrebet på Krudttønden, Ry-sagen og gruppevoldtægten fra Fredericia Banegård. Alle sammen straffesager, der igennem tiden har tvunget Mette Grith Stage til at forholde sig til mediernes og befolkningens evige nysgerrighed på, hvordan man moralsk og etisk forsvarer de mest uforsvarlige gerninger. Et i øvrigt evigt interessant spørgsmål, som jeg heller ikke kunne dy mig fra at grave lidt i.

Desuden fik vi en interessant snak om tillid. For mig at se er tillid en af grundstenene i et velfungerende retssystem. Tillid til de professionelle aktører. Tillid til, at anklagere og politi arbejder objektivt og tillid til, at forsvarene varetager klienternes interesser - inden for de rammer, som retsplejeloven udstikker for hvervet. Men på trods af, at tilliden er vigtigt i et velfungerende retssystem, skal man kigge langt for at få øje på den. Det mener i hvert fald dagens gæst, som forklarede, at har hun købt en kaffe fra Joe & The Juice i pausen af et retsmøde, skal hun tage en tår af den for at vise ved adgangskontrollen, at der ikke er syre i, som hun vil smide i hovedet på dommeren, når hun kommer ind.

Mette forklarede videre, at hun har oplevet en stigende mistillid fra politikerne til forsvarsadvokaterne, og i de seneste år har politikerne konkurreret om, hvem der har kunnet være mest ”tough on crime”. Det har blandt andet også betydet, at hverken Mette eller hendes kollegaer må uddele såkaldt merchandise til klienterne længere. Men hvad er begrundelsen?