Perspektiv

QA med Wiktor Jezierza-Szteyner og Frederik Vahlgren. Redigering: Nanna Bachmand Jensen

28. februar 2023

"Vi vil gerne bilde os selv ind, at vi har gjort en lille forskel – også selvom den forskel bare er at være soundtrack til rengøringen derhjemme."


De nyudklækkede jurister Wiktor Jezierza-Szteyner og Frederik Vahlgren har for nyligt videregivet stafetten til podcasten Legalt, som fremadrettet skal drives af K-NEWS. De to kammerater kommer særligt til at savne samværet, podcasten har krævet, men beskriver alligevel en følelse af, at det er det rigtige valg, der er blevet truffet. Kaius har taget en snak Wiktor og Frederik for at høre hvad livet byder på post-studie og post-podcast.

Læs med her!


Wiktor Jezierza-Szteyner og Frederik Vahlgren er begge færdiguddannede jurister og har samtidig vinket farvel til podcasten Legalt.

I er begge blevet færdige med studiet. Hvordan føles det?

Frederik: Det er jo en fantastisk ting at være i mål – men det er omvendt også med en følelse af alvor og seriøsitet. Friheden som studerende er jo fantastisk, og det er altid svært, når ens hverdag ændres så radikalt som den gør, når man er færdig som studerende. Til gengæld bliver det fedt at have fri, når man har fri.

 

Wiktor: Der er altid to sider af medaljen. Det føles selvfølgelig rart endelig at komme i mål med noget, som man har arbejdet så længe (og hårdt) på. Jeg ser tilbage på min studietid med et kæmpe smil på læben. Der har både været op- og nedture, men ikke mindst har det været en kæmpe udviklingsrejse både fagligt, men også personligt. Det kan dog ikke skjules, at man som fuldtidsarbejdende savner og misunder friheden, som man har meget af på studiet og alle de sociale aktiviteter, som studielivet har budt på. Dette skal man igen til at opbygge fra bunden af, når man kommer ud på arbejdsmarkedet, og muligvis ikke kender nogen på sin nye arbejdsplads.

Hvad skal der ske, nu hvor I er færdige med studiet?

Frederik: Jeg tager et smut til Bruxelles, hvor jeg skal være praktikant i Europa-kommissionen indtil udgangen af sommeren. Det glæder jeg mig rigtig meget til at opleve og se hvad fremtiden bringer.

 

Wiktor: For mig er der lige nu stort fokus på arbejde og dermed min udvikling som jurist. Jeg lægger derfor mange timer af min fritid på at dygtiggøre mig inden for mit felt, som er ”Renewable Energy”. Efter studiet er der kommet nye mål på tavlen, og en af dem er at blive advokat. Jeg er derfor fuldt fokuseret på min fuldmægtiguddannelse.

Hvad er status egentlig med Legalt-podcast?

Det går vel egentlig meget godt, hvis vi selv skal sige det. Vi har for nyligt udgivet vores sidste afsnit, som værter på podcasten.

 

Det er for os en kæmpe anerkendelse, at K-NEWS har set potentiale i det vi har lavet det sidste års tid. Vi glæder os helt vildt til at følge den udvikling som podcasten helt sikkert vil gennemgå med nye værter og med K-NEWS som udgiver.

 

Bliver det mærkeligt at sige farvel? 

Frederik: Det gør det uden tvivl. Det har været et enormt sjovt projekt at have sammen. Det har været til stor gavn for vores venskab, og det er nok de timer, vi har brugt sammen på at drive podcasten, som jeg kommer til at savne mest. Omvendt er det også den rigtige beslutning, at vi giver slip, og lader projektet leve videre med nye og friske kræfter.

Nu hvor vi begge er færdige på studiet og skal bo langt fra hinanden, ville det være nærmest umuligt at producere podcast sammen, og det ville være en fejl at tro, at vi kunne blive ved med at være relaterbare, når vi ikke længere har vores hverdag på studiet. Det ville simpelthen stride imod hele forudsætningen for Legalt, hvis ikke vi gav slip på det.

 

Wiktor: Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at savne at mødes et par gange om måneden sammen med en spændende gæst og have en fed samtale. Projektet blev ret hurtig vores lille barn, som vi har holdt (og stadig holder) meget af. Samtidig er vi også glade for, at så stor en virksomhed som Karnov ser potentialet i at fortsætte podcasten.

Har Legalt levet op til de forventninger I havde, da vi spurgte jer tilbage i februar 2022?

Podcasten har helt sikkert overgået vores forventninger!

Da vi startede, havde vi ikke et konkret mål eller store forventninger. Vi tænkte, at nogle af vores samtaler kunne være relevante for andre – men vi gjorde det lige så meget fordi vi selv synes det var sjovt. Ærlighed og åbenhed har været forudsætningerne hele vejen og de afsnit, der har omhandlet lidt større og tungere emner, er også de mest populære. Vi kan også se på de henvendelser vi har fået, at vores ærlige tilgang til emner såsom mistrivsel og karakterpres, er noget som folk sætter pris på at høre.

Vi vil gerne bilde os selv ind, at vi har gjort en lille forskel – også selvom den forskel bare er at være soundtrack til rengøringen derhjemme.

Det har været sjovt og lærerigt for os at lave Legalt. Det er blevet et forum hvor store og små problemer på studiet kan vendes og vi tror på, at Legalt som en del af K-NEWS har potentialet til at blive et talerør for jurastuderende.

Har I andre projekter i støbeskeen?

Frederik: Gid vi havde! Jeg tror helt sikkert, at forløbet med Legalt har været sundt i forhold til at turde gå egne veje og prøve noget nyt. Dermed ikke sagt, at vi springer ud som iværksættere eller stiller op i X Factor, men forhåbentlig er vi i stand til at afprøve forskellige ting i løbet af vores karriere – og podcast ved vi jo i hvert fald hvad er.

 

Wiktor: Jeg tror ikke, at nogen af os ser os selv som ”klassiske” jurister resten af vores liv, og selvom vi ikke har andre projekter i pipeline lige nu, ved man aldrig, om en skør idé popper op i vores – til tider kaotiske – hoveder. Lige nu skal både Frederik og jeg bruge tid på at udforske vores egne karrierer og se, hvad der kan komme ud af det. Jeg er dog ikke i tvivl om, at hvis en af os ringer en dag med en fed idé, så er vi på igen.

 

Har I nogle gode råd til de jurastuderende, der stadig knokler på skolebænken?

Frederik: Et meget konkret råd er nok det, jeg selv skulle have gjort noget mere. Rådet er: læs, slap af og gentag. Pomodoro-metoden tror jeg nok, er det bedste redskab til at få knoklet sig gennem læsningen, fordi det bliver mere overskueligt.

 

Derudover så vil jeg råde alle til også at gøre noget andet end at læse og være stud.jur. Vær med i en forening, lav noget frivilligt arbejde – gør et eller andet der gavner andre. Om det så er et smil på læben hos en studiekammerat eller afklaring hos en person, der har et juridisk problem du kan hjælpe med.

 

Wiktor: Mit vigtigste råd er at komme ud og prøve alt muligt under studiet. Forskellige jobs, foreninger, rejser, arrangementer, aktiviteter, fester, frivillige projekter – you name it. Det handler om at blive dannet som person, og ikke at have 11,9 i gennemsnit, når man står med sit diplom i hånden efter 5-6 års studie.

 

Det er min klare overbevisning, og det har jeg også fået bekræftet bl.a. af min nuværende arbejdsplads, som lægger mest vægt på den person jeg er, og ikke de karakterer, der fremgår på mit eksamensbevis. Det er også på studiet man kan finde ud af, hvor man vil hen og hvordan. Det er svært at gøre med næsen i bøgerne 24/7, så jeg vil anbefale at rejse hovedet op en gang i mellem og kigge ud på de mange forskellige muligheder, som studielivet tilbyder.


Sikke nogle skønne råd! Har I et sidste budskab til de studerende, der læser med, inden vi siger tak for i dag?

Frederik: Del ud af jer selv, del jeres noter og dispositioner, meld jer til arrangementer, konkurrencer og andre ting på studiet. Prøv jer selv af og husk, at verden ikke går under fordi I ikke har læst til en forelæsning eller to.

 

Wiktor: Nyd jeres studietid og den frihed der medfølger, grib alle de muligheder, som præsenterer sig foran jer og tag ”ja-hatten” på hver dag.

Tak til Wiktor og Frederik for både råd, podcast og indsigt i livet som jurastudernede. 

Synes du også Frederik og Wiktor er både dygtige og spændende? Så kan du følge med i deres juridiske eventyr via LinkedIn:
 
Frederiks LinkedIn
Wiktors LinkedIn
 
Karnov og Kaius ønsker jer al lykke fremover.
Mon ikke vi ses igen? 

Del

"Vi vil gerne bilde os selv ind, at vi har gjort en lille forskel – også selvom den forskel bare er at være soundtrack til rengøringen derhjemme."