Perspektiv

Tekst: Viktoria Egebak Winge. Foto: Leif Donbæk. Redigering: Elisabeth Frimurer

09. juni 2021

Advokat Leif Donbæk: Balancering med barsel


For nyligt udgav K-News artiklen “Min generation vil hellere kende vores børns navne end telefonnummeret til en au pair” med Leif Donbæk et par arbejdsdage, inden at han startede sin fire måneders barsel med sin datter.


Advokat Leif Donbæk.

Da han skiftede job for et år siden, sagde han som det første til sin nye chef: “Det er rigtigt fint, at I er interesserede i mig, men jeg kommer til at skulle på barsel om et år. Og jeg er ikke interesseret i at arbejde et sted, hvor man ikke kan gå på barsel”.

Kaius har taget en snak med den 37-årige advokat under barslen om balancen mellem en juridisk karriere og et familieliv. Og så giver han også et par gode råd til jurastuderende, der også vil prioritere familielivet.

Hvorfor har det været vigtigt for dig at få barsel?

"For både min kone og jeg, har det helt fra starten af været klart, at det få Lilly (vores datter) er noget vi gør sammen og ligeværdigt. Min kones (hun er også jurist) karriere er ikke underordnet min, og hun er ikke mere forældre end jeg (for nu at sætte det skarpt op).

Jeg har derfor helt fra starten af været meget klar på, at jeg ville have barsel og også ganske meget deraf. Der er nogle naturlige ting, der gør, at det er hensigtsmæssigt, at kvinden tager det første stykke tid (amning og deslige). Men fra baby rammer fast føde som primær-ernæring, så er der jo ikke noget til hinder for, at det ligeså godt kan være far, som går hjemme med baby.

Jeg er nu et par uger inde i barsel og jeg kan virkeligt mærke, at det var den rigtige beslutning. Mit bånd med min datter vokser dag for dag, og jeg elsker at nyde dagene med hende".

Hvilke nogle overvejelser har du gjort dig ift. work-life-balance, da I skulle til at have børn?

"Jeg er ganske ambitiøs og ikke fremmed for at arbejde meget og hårdt. Jeg er tidligere butikschef inden jura. Den arbejdsmoral tog jeg med mig på studie, hvor jeg også tog dobbelt tempo på kandidaten, så den var færdig på et år. Men advokatbranchens ide om at ambition er en-til-en det samme, som antallet af debiterbare timer er ikke specielt fremmende for særlig meget - andet end bundlinjen.

Nu sidder jeg et sted, hvor jeg laver færre sager, men til gengæld er ikke megen tvivl om, at den ekstra tid til omtanke og til at være et menneske, gør mig til en bedre rådgiver og advokat.

Det er grundlæggende sundt at have tid til at kunne være et helt menneske. Især, hvis man som jeg, gerne både vil være far, mand, advokat, underviser, debattør og forfatter på en gang".

Har du valgt arbejdsplads efter, hvor det var muligt at få (længere) barsel som mand?

"Delvist. Ved mit sidste jobskifte, nåede jeg egentligt kun at nævne for et par bekendte, at jeg måske var på vej på markedet, før jeg fik en opringning, om at der nok snart ville blive slået en stilling op, som arbejdsgiver mente, at jeg ville passe endog meget godt til.

Men jeg nævnte barsel meget straight op allerede på det første indledende kaffemøde et par dage efter, (hvor jeg på det tidspunkt vidste at min kone var gravid) og fik en meget klar bekræftelse på, at længerevarende barsel ikke var et problem. Tværtimod nærmest".

Er 4 måneders barsel nok?

"Tjah, med forbehold for, at jeg kun er et par uger inde i det, så tror jeg godt, at jeg kunne finde på at tage en endnu længere barsel næste gang. Jeg nyder det virkelig".

Har dine overvejelser omkring barsel også fyldt i din tanker om job og karriere, da du læste jura?

"Ikke meget. Da jeg læste, havde jeg egentligt ret meget en ide om, at jeg bare skulle tilbage og være selvstændig igen, som jeg var, før jeg startede på jura. Da jeg så omkring 5. semester opdagede, at jeg egentligt var ret glad for paragraffer, så blev jeg også bidt og gennemførte resten af studiet i en rus af ambition. Jeg boede vel nærmest på studiet de sidste par år".

Har du taget fravalg i din karriere for at kunne få det familieliv, som du ønsker?

"De kommer nok på sigt. Og jeg ved da positivt, at der er bestemte arbejdspladser, jeg ikke kunne drømme om at søge til, fordi de simpelthen nærmest er familiefjendtlige".

Tror du, at der er en udvikling i gang, hvor jurister, advokater og det professionelle arbejdsliv vil have barsel og familieliv?

"Meget. Jeg kender virkelig mange advokater fra slut 20’erne til slut 30’erne, der i disse år går fra kontor til inhouse i forskellige varianter - netop for at få et liv - sat lidt kontant op.

Vi er en branche, der lever af hjerner. Især på advokatniveau betyder det at have de rigtige profiler alt. Og hvis man er en af disse hjerner, så forekommer det mig besynderligt, at man skal finde sig elendige arbejdsforhold blot for at få en gigantisk løncheck, hvis man kan få de spændende opgaver, et liv, og så stadigvæk have en indkomst, der placerer en et ganske fornuftigt sted i livet".

Hvad er dit bedste råd til jurastuderende, der gerne både vil være advokat men også på barsel og skifte familie?

"Husk, at din hjerne er værdifuld. Hvis de er klar til at betale dig en formue for at arbejde 65 timer om ugen, så er der såmænd nok også en del på markedet, der vil betale dig en (marginalt) mindre formue for at ansætte dig på vilkår, hvor du har så meget et liv, at du også bliver hængende efter tre år".