Perspektiv

Af Thorleif Gotved. Fotos: Jumpstory & Shutterstock. Redigering: Elisabeth Frimurer

20. oktober 2020

Hey jurastuderende – spiller din LinkedIn-profil?


Du har hørt om LinkedIn, og du har sandsynligvis også en profil. Men du aner ikke helt, hvad du skal stille op med det. For det virker muligvis på dig som en voksenfest, som du måske ikke rigtig føler, at du har fået en invitation til.Men tag ikke fejl: LinkedIn er i dén grad også relevant for en jurastuderende som dig. For der er en række fordele ved at have ikke bare en LinkedIn-profil, men også at have en profil, der shiner. Læs her om fordelene og få tips til, hvad du bør være opmærksom på, når du udfylder din profil.


Thorleif Gotved rådgiver og underviser  i professionelle relationer - med særligt fokus på LinkedIn. Få hans fifs her.

LinkedIn er mere end bare et socialt medie, for din profil er reelt også dit cv, der ligger til offentligt skue 24/7.

Som studerende søger du sikkert job engang i mellem for at få skrabet relevant erhvervserfaring og netværk sammen. Og jeg gætter derfor på, at dit ”dokument-cv” er toptunet. Jeg ser imidlertid meget ofte LinkedIn-profiler, der er meget ufærdige. Det er jo et paradoks, for det er begrænset, hvor ofte dit ”dokument-cv” bliver luftet. Men din LinkedIn-profil ligger jo åben til skue, så alle i princippet kan gå ind og se på den.

Derfor er det min anbefaling at bruge tid på at få den til at shine. Jeg siger ikke, at den skal være perfekt, for så risikerer du aldrig at blive færdig. Men blot, at du gør dig lidt umage.

Hvorfor?

Men hvorfor bruge tid på det, indvender du måske. Jeg siger ikke, at du SKAL gøre meget ud af din LinkedIn-profil, men i jagten på de spændende studiejobs kan den være til hjælp. Dels fordi du ofte vil blive googlet, når du søger job på almindelig vis. Og dels fordi hvis der i din ansøgning, du har sendt til et advokatkontor, står, at du er grundig, ikke gør tingene halvt osv., så er det jo ikke optimalt, hvis din LinkedIn-profil signalerer det modsatte. Det hører med, at fordi du er studerende, så er der ikke en forventning om, at du har en LinkedIn-profil, der spiller maks. Men hvis din profil er gennembearbejdet, så er det måske en af de ting, der adskiller dig positivt fra konkurrenterne til et job.

En anden fordel ved en profil, som du har gjort dig umage med, er, at du kan være heldig, at jobbet finder dig. Emil Tanderup var studerende på CBS, da han i jagten på et studierelevant job, valgte at tune sit cv. Og et ½ år efter blev han kontaktet af en virksomhed, hvor han fik et særdeles studierelevant job. Alene på baggrund af sin LinkedIn-profil. Studiejobbet blev i øvrigt springbræt til hans første fuldtidsjob, da kandidatgraden kom i hus.

Det er dog ikke kun i forbindelse med jobsøgningen, at profilen er relevant. Arbejder du allerede i et ministerium eller  på et advokatkontor, så kommer du sikkert i berøring med en del mennesker, og i den forbindelse spiller profilen også en rolle. For den er dit virtuelle visitkort.

Billedet

Dit profilbillede på LinkedIn behøver ikke at være professionelt. Men det må gerne se nogenlunde professionelt ud. Og det er ikke så svært med kameraet fra en smartphone, en nogenlunde ensfarvet baggrund og det rigtige lysindfald. Dét, jeg ikke vil anbefale, er at bruge et foto fra en fest eller andet, hvor du har klippet dit ansigt ud. Nogle få gange har jeg set det fungere, men i langt de fleste tilfælde, så giver visuel ”baggrundsstøj” et dårligt resultat.

En anden vigtig ting er, at man kan se dit ansigt tydeligt, for pointen med et profilbillede er, at du kan blive genkendt. Dermed også sagt, at det gerne skulle ligne dig. Så har du fået farvet hår eller markant anderledes frisure, siden dit nuværende billede blev taget, så overvej at få taget et nyt.

Dine nøgleord

En af din ting, jeg synes er vigtigst, når jeg rådgiver om LinkedIn-profiler, er, at de nøgleord, der indkapsler din faglighed og personlighed, fremgår flere steder. Har du fx forelsket dig i ophavsret og markedsføringsret, så er det vigtigt at netop de ord fremgår flere steder. Fx i din overskrift, ”Om”-feltet, uddannelse og evt. joberfaring. Lad også gerne din personlighed skinne igennem, så læseren får et indtryk af, hvorvidt du er idérig, struktureret, ambitiøs, samvittighedsfuld osv. Mit råd er at fokusere på maks. fem ord, der virkelig kendetegner dig. Det samme med faglige nøgleord.

Husk, at du kan tilføje forskellige profilsektioner, fx ”kurser”, som så knyttes til din uddannelse. Det er en måde at synliggøre de fag, som du har haft på studiet.

Guldet i dine skodjobs

En udfordring, som mange studerende står med, er manglende relevant erhvervserfaring. For dine erfaringer fra tjenerjobbet, McDonald's, Netto osv. virker sikkert håbløst irrelevante i bestræbelserne på at få det drømmestudiejob, hvor jura er omdrejningspunktet. Dine tidligere erfaringer kan dog helt sikkert godt bruges. For det er ikke alene dine faglige kompetencer og interesser, der er relevante, men også, hvem du er som person. Og netop tjenerjobbet kan – hvis fortællingen serveres rigtigt – give et indtryk af en person, som kan arbejde under pres, har overblik, giver den en skalle, når der er brug for det osv.

Igen kan vi blive inspireret af Emil Tanderups profil, som netop formår at gøre dette under hans erhvervserfaring

Så fat mod, hvis din arbejdserfaring indtil videre primært består af såkaldte skodjobs. Der ligger sikkert meget guld gemt i dem. Og din opgave er at få guldet identificeret og formidlet videre til dine kommende arbejdsgivere.


Du er ikke stud. jur

Sidst men ikke mindst: Stud.jur. staves – ja – stud.jur. Dvs. uden mellemrum og med to punktummer i alt. Da jeg lavede en hurtig søgning på stud.jur. på LinkedIn, var det kun tre ud af de ti første profiler, der dukkede op, som – ifølge retstavningsordbogen – havde skrevet det korrekt.

Om forfatteren: Thorleif Gotved har siden 2017 været selvstændig GPPR-konsulent. Han får primært sine kunder via LinkedIn, som også har været hans redskab til at få et stort netværk blandt GDPR-specialister. Når han ikke arbejder med GDPR, så rådgiver/underviser han i professionelle relationer, med særligt fokus på LinkedIn. Du finder hans LinkedIn-profil her og hvis du ønsker inspiration vedr. især LinkedIn, så kan du tilmelde dig hans nyhedsbrev.

Læs mere

Få seneste nyt fra Thorleif Gotved, og bliv opdateret.