Perspektiv

QA med Markus Klausen Broksø, Mikkel Sunke og Rasmus Kuhlmann. Af Viktoria Egebak Winge. Redigering: Elisabeth Frimurer

20. oktober 2021

"Før du ser dig om, skal du sidde 60 timer på et kontor, hvis altså ikke du vælger at åbne en sushibiks"


Hvad kan man blive som færdiguddannet jurist? Svarene er mange. Markus Klausen Broksø, Mikkel Sunke og Rasmus Kuhlmann har valgt at åbne sushibiksen Hayaku Sushi. Du kan møde dem her.


Markus, Mikkel og Rasmus står bag Hayaku Sushi.

Tankerne bag Hayaku Sushi

Konceptet blev skabt efter, at Mikkel og Markus havde været i udveksling i Melbourne. Her var de såkaldte sushi “handrolls” en stor ting, som vi begge benyttede os meget af i dagligdagen. Da vi kom hjem, gik vi og spekulerede på, hvorfor noget lignende ikke fandtes i København, og en aften i begyndelsen af marts 2021 efter en øl eller 10 besluttede vi os for at se nærmere på det. Herefter gik det stærkt med konceptudviklingen, finde lokaler, lave logo osv., og den 2. juni 2021 slog vi dørende op for Hayaku Sushi. Navnet kommer af japansk for “hurtigt”, hvilket vi syntes var meget passende i forhold til vores sushi, som er nemt og hurtigt at tage med på farten.

Uddannelse

Vi har som bekendt alle tre læst jura. Rasmus blev færdig i juni 2020, og Mikkel og Markus blev begge færdige i slutningen af juni i år.

Vi begyndte alle tre på jurastudiet, da vi tænkte, at det ville åbne døre for forskellige karriereveje, da ingen af os var sikre på, hvad det skulle blive til efter studiet.

I løbet af studiet var vi alle mest drevet af tanken om arbejde i advokatfirmaer eller de andre “traditionelle” karriereveje (eks. konsulenthuse eller ministerier). Det var derfor heller ikke planen før meget sent på studiet, at vi skulle åbne en restaurant. Rasmus fortsatte også af den vej og er stadig i dag ansat i et advokatfirma som fuldmægtig. Han er derfor med så meget, som hans fuldmægtigarbejde nu kan tillade det.

En af grundene til, at vi gik i gang med dette projekt, var, at vi alle kunne se en fremtid, hvor vi skulle arbejde rigtig meget, og da Mikkel og Markus endnu ikke var begyndt som fuldmægtige endnu, ville de hellere forsøge at arbejde for sig selv end at skulle gøre det for andre.

Jurastudiet i resturationsbranchen

Der er ingen tvivl om, at vi brugte vores juridiske kompetencer, da vi skulle åbne Hayaku Sushi. Meget hurtigt havde vi styr på oprettelse af diverse selskaber, vores selskabsstruktur og alt det, der danner rammen for forretningen. Også i forbindelse med lokaleleje, ansættelse af medarbejdere og udfærdigelsen af vores leverandøraftaler var det en fordel at have læst jura, da lange kontrakter og juridiske termer ikke var fremmedsprog for os.

Dette fortsætter også i den daglige drift af restauranten. Selv om der også skal skæres agurker og koges ris, er det rart at have den juridiske baggrund, når vi taler med leverandører om afhjælpning af mangler, eller når vi i øvrigt laver nye aftaler.

Forventninger til fremtiden

Rasmus er som sagt advokatfuldmægtig, og her ligger der jo en klar fremtid. For Mikkel og Markus er det nok mere uvidst. Såfremt Hayaku Sushi bliver en stor succes, er der nok ikke stor sandsynlighed for, at de kommer til at sidde på et advokatkontor i fremtiden.

Vores største motivation lige nu er uden tvivl, at vi arbejder 100% for os selv. Vi har et stort ansvar for, at alt kører som det skal, men det gør også glæden det større, når det så går godt.

Fremtidsplanerne er, at butik nummer to skal åbnes hurtigst muligt - gerne inden årets udgang, hvis det kan lade sig gøre. Herefter skal Hayaku Sushi indtage resten af Danmark.

Hvordan har venner og familie reageret på sushibiksideen?

Alle har generelt været super støttende og søde. Der har dog været både familie og venner, som lige skulle have det forklaret anden og tredje gang, før de helt var med på idéen.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

Lige nu ser en typisk arbejdsdag således ud:

 

  • Kl. 8.30: Møde ind i restauranten.
  • Kl. 8.30-11.00: Forberede ris, grøntsager og vores hjemmelavede lemonader.
  • Kl. 11.00: Butikken åbner.
  • Typisk er der herefter et ryk omkring frokost, hvor vi har mange kunder. Dette aftager ca. 13-13:30.
  • Herefter afhænger det helt af dagen: Har vi mange kunder, fortsætter serveringen og madlavningen. Ellers bruger vi tiden på at bestille varer, betale regninger og generelt bare sørge for, at alting spiller.
  • Kl. 17:30 hen mod vores lukketid kl. 18:30 kommer der ofte et ryk af kunder, som skal have aftensmaden med hjem.
  • Efter kl. 18:30 lukker vi butikken ned og færdiggør den rengøring, som vi oftest har påbegyndt hen mod slutningen af eftermiddagen.
  • Til sidst kan der ofte være flere administrative ting at tage sig af, hvis man f.eks ikke har nået at bestille varer i løbet af dagen. Det er derfor svært at sige, hvornår vi har fri. Vi har typisk fri mellem 19:00 og 21:30.

Har I nogle gode råd til nye jurastuderende?

Først og fremmest: Tag den med ro. Drop karakterræset og fokusér på at gøre det bedste, du kan. Du skal nok få et studiejob, og nej du skal ikke have 9,8 i snit.

Dernæst: NYD DET! Selv om det er hårdt i eksamensperioden, så nyd alt det andet ved det. Du ser dine kammerater hver dag, måske skal du først møde kl. 10 om torsdagen, og måske har du hele lørdagen fri (bortset fra 40 siders forvaltningsret) - og alt det skal du nyde, for før du ser dig om, skal du sidde 60 stive timer på et kontor, hvis altså ikke du vælger at åbne en sushibiks.